Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-08 12:00:00

A természet egyik legtökéletesebb eledele

A tojás Isten ajándéka, minden ellen véd

A tojás az új csodaszer egy amerikai kutatás szerint, ám megfőzni-megsütni nem szabad, mert akkor antioxidáns tulajdonságai a felére esnek vissza…

Az Albertai Egyetem kutatóinak elemzéséből kiderül: a nyers tojássárgája több antioxidáns anyagot tartalmaz, mint egy alma. Ezzel kapcsolatban a Science Daily című ismeretterjesztő portál rámutatott: a természet egyik legtökéletesebb eledele lehet az ember számára. Amellett, hogy kiváló fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-forrás, most antioxidáns tulajdonságaira is fény derült.

Ha azonban a tojást megsütik vagy megfőzik, antioxidáns tulajdonságai mintegy 50 százalékkal csökkennek, a mikrohullámú sütőben való elkészítés során pedig ennél még kicsivel több vész el értékes vegyületeiből. Ugyanakkor e veszteség után is egy tojás antioxidáns tartalma felér egy almáéval.

A kutatók szerint a tojássárgája antioxidáns tulajdonságát egyebek között két aminosavnak, a triptofánnak és a tirozinnak köszönheti. A tojás további értékes hatóanyagainak felkutatását folytatják – tudatták a Food Chemistry című tudományos folyóiratban megjelent eredeti tanulmány szerzői. Az antioxidáns hatású anyagok védhetnek a gyulladásos folyamatok, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulása ellen is.

 

mti 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.