Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-16 15:00:00

100%-os pontosság

A randidrogot azonnal kimutatja az új detektor

Az izraeli kutatók által kifejlesztett érzékelő segítségével most azonban bárki megbizonyosodhat arról, hogy kevertek-e az italába valamilyen nemkívánatos kábítószert.

A gamma-hidroxi-butirátot (GHB) 1961-ben fejlesztette ki Henry Laborit francia kutatóvegyész a műtéti altatásoknál széles körben használt éter alternatívájául. A toxikológusok nemrégiben figyelmeztették a közvéleményt a színtelen, szagtalan, íztelen festéklemosó szer, melyből egy üveg 3000 Ft-ba kerül, és bárki a boltban szabadon megvásárolhatja, és rendelheti a neten.
Magyarországon a GHB rekreációs célú használata a 2000-es években honosodott meg, igaz, nem vált egyeduralkodóvá a partikon. A veszélyre felhívó figyelmeztetésekben az szerepel, hogy pár csepp italba csöppentve tíz perc leforgása alatt teljes tudatkiesést okoz, és néhány másodperc szédülés után ájulás következik be.

A partidrogként használt szer emellett visszaélésekre is alkalmas: az elkövetők a szabadon hagyott pohárba cseppenthetik amikor az áldozat nem figyel oda, ilyenformán fennáll a veszélye annak, hogy a magatehetetlenné váló embert a továbbiakban segítőkész közreműködők veszik gondjaikba, akik azután elviszik, kirabolják vagy erőszakot követnek el rajta.


GHB túladagolás

A szer gyorsan kiürül a szervezetből, és az áldozat semmire sem emlékezve tér magához.
Védekezni mindez ellen nemigen lehetett, hiszen a hírek szerint még a felbontatlannak látszó üvegbe is belecsempészhették a szert. A megelőzés eddig pusztán arra szorítkozhatott, hogy felhívták a figyelmet, hogy senki ne hagyja a poharát felügyelet nélkül! És hogy a társasággal érkezők ne hagyják magukra egyik társukat sem. A hazai toxikológusok évente körülbelül 50–60 GHB-s esetet látnak el Budapesten.


Egy új érzékelő

Most azonban izraeli kutatók egy egyszerű módszert, egy vegyi anyagot fejlesztettek ki a megelőzésre, melyet egy érzékelőben helyeznek el. Az eszköz azonnal jelzi felhasználója számára, hogy feloldottak-e az italában valamilyen szert vagy sem. A detektor az ital egyetlen cseppjének elemzésével kimutatja a kábítószereket, miután a folyadék a kutatók által kifejlesztett vegyülettel érintkezésbe lép.

Az eszköz az eddigi mintákban 100 százalékos pontossággal kimutatta a két leggyakoribb randidrogot, a GHB-t és a ketamint. Michael Ioffe kutató a Daily Mail című napilapnak elmondta, hogy még csak nem is kell a fény felé fordítani az italt, az érzékelő azonnal kimutatja, hogy feloldottak-e valamilyen anyagot a pohárban. Maga a kábítószer lép kölcsönhatásba a kifejlesztett molekulával, ami elszínezi az italt. Csak annyi a teendő, hogy beledobjuk a poharunkba az anyagot.

A kutatókat is meglepte, hogy az eszköz minden körülmények között száz százalékos pontossággal jelez. Bármilyen italban, akár sörben, koktélokban vagy üdítőben tesztelték is, helyes választ adott. A fejlesztők most támogatásra várnak, hogy minél hamarabb megkezdhessék találmányuk tömeggyártását.

-nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.