Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-04-09 17:57:00

Pehelyfelhők az égen

A kondenzcsíkok okozzák a klímaváltozást?

Jóval nagyobb hatással vannak a repülőgépek által hátrahagyott kondenzcsíkok az éghajlatra, mint korábban hitték – állítják német légkörkutatók.

Napjainkban egy év alatt nagyobb mértékben járulnak hozzá a kondenzcsíkok a fölmelegedéshez, mint a légiközlekedés kezdete óta a repülőgépek által kibocsátott összes szén-dioxid. E meghökkentő megállapítást a Német Légi- és Űrközlekedési Központ két kutatója, Ulrike Burkhard és Bernd Karcher tette, amint arról a der Standard című osztrák lap internetes kiadása tudósít (www.derstandard.at). A légkörkutatók egy új éghajlati modellel számították ki a csíkok hatását.


  A kondenzcsíkokból pehelyfelhőlk lesznek, ez okozza a gondot
 

A kondenzcsíkokból mesterséges pehelyfelhők keletkeznek (merthogy ezek képződhetnek természetes úton is), ezek felülete pedig mintegy kilencszerese a repülőgépek nyomán keletkező vonalszerű csíkoknak. Eddig a szakemberek csak a vonal alakú kondenzcsíkok káros környezeti hatását tudták fölbecsülni, azt pedig csak gyanították, hogy a belőlük képződő pehelyfelhők kedvezőtlen következménye jóval fölülmúlja ezekét. Most a nemrég kidolgozott új éghajlati modell segítségével ezt bizonyítani is sikerült.

Mivel a kondenzcsíkok párát vonnak el a levegőből, csökkentik a természetes felhőtakaró kiterjedését – mutattak rá a német kutatók. A pehelyfelhők pedig, akár természetes, akár mesterséges úton keletkeznek is, csökkentik a Föld infravörös sugárzását, ezáltal melegítve az éghajlatot. Jó a rosszban, hogy a kondenzcsíkok sokkal rövidebb ideig fejtik ki károsító hatásukat, mint az üvegházhatású gázok – hangsúlyozzák a légkörkutatók. Akik azt is kiderítették, hogy a kondenzcsíkok, illetve a belőlük képződő pehelyfelhők Európa fölött nagyobb felületet adnak, mint Észak-Amerika fölött (ahol pedig nagyobb forgalmú a légi közlekedés). Ennek egyik oka, hogy kontinensünk fölött hidegebb a levegő, ami szükséges a kondenzcsíkok kialakulásához, a másik pedig az, hogy az Atlanti-óceán északi része fölött képződő csíkok zöme átsodródik Európa fölé.

A témával megkerestük dr. Mészáros Róbertet, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézete Meteorológiai Tanszékének adjunktusát, aki osztja a német kutatók megállapítását a kondenzcsíkok éghajlatra gyakorolt hatását illetően. Azonban egy pontosító megjegyzést tett ahhoz, hogy a természetes és a mesterséges úton keletkező pehelyfelhők egyaránt csökkentik a Föld infravörös sugárzását, ezáltal melegítve az éghajlatot. A szakember szerint ez az állítás a következő megfogalmazásban pontosabb: "A természetes és a mesterséges úton keletkező pehelyfelhők pedig egyaránt visszatartják a Föld által kibocsátott infravörös sugárzás egy részét, ezáltal melegítve a légkört." Tehát nem magát a Föld kisugárzását csökkentik a felhők, hanem a kisugárzott energia egy részét elnyelve melegítik a légkört.


Valló László 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.