Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-21 08:31:00

Egy vérminta és ötszáz euró, hogy megtudjuk, milyen gyorsan öregszünk

Áttörés: egy új DNS-tesztből megtudod, meddig fogsz élni

Új, vitatott DNS-tesztet szeretnének piacra dobni a britek, aminek a segítségével bárki megtudhatná, hogy várhatóan meddig fog élni.

A teszt a vérből nyert DNS-ből, a kromoszóma végén található úgynevezett telomerek hosszából képes leolvasni a várható élettartamot. A teszt jelenleg még csak körülbelüli dátumot tud megjósolni és csak 5-10 éven belül lesz Európa-szerte elérhető, de már most közel 500 fontba, vagyis körülbelül 150 ezer forintba kerül.

A módszer már most óriási etikai vitákat gerjeszt: egyes kutatók arra hívták fel a figyelmet, ha széles körben hozzáférhető lesz ez a vizsgálat, akkor nagyon szigorú kontrollra van szükség, a visszaélések lehetőségének száma ugyanis megközelíti a végtelent. Másfelől viszont a tudósok szerint az efféle vizsgálatok hamarosan sokat segíthetnek az olyan, életkortól függő betegségek diagnosztizálásában, amik gyakran halált okoznak. A kérdés csupán az, hogy valóban szeretnénk tudni a halálunk várható időpontját?

„Tudjuk, hogy akik az átlagosnál rövidebb telomerrel születnek, azoknál a várható élettartam is rövidebb. Viszont arról egyelőre még nincs túl sok ismeretünk, hogy akik hosszabb telomerrel születnek, azok valóban tovább is élnek majd” – mondta Maria Blasco, a madridi Spanyol Nemzeti Rákkutató Központ tudósa, a teszt feltalálója.

A telomer-teszt egyébként nagyon egyszerű és precíz, ami miatt már most rengeteg cég szeretne üzletet kötni dr. Blasco cégével. A tudósok szerint a teszt ráadásul olyan fontos, az élettartammal összefüggő betegségekre is betekintést nyújt majd, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, az Alzheimer-kór és a rák.

 

(Forrás: Independent)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.