Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-15 13:01:00

Hat különböző dinasztia nyughelye került napvilágra

Ősi sírokat tártak fel Kínában

Eddig negyvenegy ősi sírt tártak fel a Csiangszu (Jiangsu) tartománybeli Szucsou (Suzhou) városban.

A régészek egy beruházáshoz kapcsolódóan kezdtek feltárni egy hatalmas, kétezer négyzetméter alapterületű kurgánt, amelynek a magassága helyenként a 6 métert is elérte. Az egymásra rétegződő sírok hat különböző dinasztia korából származnak.


Törékeny múlt

A legkorábbi temetkezés a Keleti, avagy kései Han-korból (Kr.u. 25-220) való, de napvilágra kerültek a Tang (618-907), a Szung (Song/960-1279), Ming (1368-1644), valamint a Csing (Qing/1644-1912) dinasztia idejéből származó sírok is – olvasható a People Daily  honlapján.

Csang Tie-csün (Zhang Tiejun) ásatásvezető régész szerint a temetkezések többsége a Ming- és Csing-dinasztia idejéből való, és a feliratok tanúsága családi sírokról van szó. A koporsók többsége az évszázadok folyamán megsemmisült, csupán a legkésőbbi, a Csing kori sírokban maradtak fenn a festésnek köszönhetően. De ezek is igen rossz állapotban vannak: olyan törékenyek, hogy a régészek félelmei szerint akár a legkisebb érintésre elporladhatnak.

A leletanyagot ismertetve a régész elmondta, hogy szép számmal kerültek elő kerámiaedények, porcelántárgyak, bronztükrök, és találtak arany hajtűket is.

 

mi, MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.