Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-19 09:01:00

Tudósok szerint núbiai Szent György ábrázolásokat találtak

Ősi jelek és keresztény szimbólumok kerültek elő

A Szudán északi részén található Bayuda-sivatagban több tucat ősrégi sziklarajzra bukkantak. Néhányuk keresztény szimbólumokra hasonlít.

A Nílustól mintegy 30 kilométerre levő völgyben, Wadi Abu Dom-ban a régészcsapat sziklarajzzal díszített helyszíneket fedezett fel. Tizenöt olyan helyszínt talált a kutatócsapat, ahol sziklarajzok vannak. A motívumok elkészítésénél nem használtak festéket, azokat a sziklákba vésték. A völgyben csak a ritka esős periódusokban van víz, egyébként száraz.

A képek között voltak keresztek, egy templom, amely valószínűleg a közeli Al-Ghazali kolostort ábrázolja. Az egyik kép különösen megragadó, minthogy egy szarvakkal ábrázolt állatonülő lovagot mutat. Számos rajz található egy kis helyen, bizonyos területeken több tucat rajz is látható. Vannak ritkábban megmunkált elemei is a leletnek Tim Karberg, a német Westfälische Wilhelms-Universität Münster munkatársa szerint.
 



Keresztény emlékek

Néhány rajzot 1500 éve, a kereszténység elterjedése idején készítettek. A szakértők véleménye szerint legalábbis erről árulkodnak a sziklákba vájt templom- és keresztábrázolások. Igaz, hogy van olyan alkotás is a karcolatok között, amelyen egy lovag szarvakkal ellátott állatot ül meg. Karberg véleménye – melyet azonban még nem igazoltak a szélesebb körű vizsgálatok –, hogy ez nem lehet más, mint sárkányölő Szent György ábrázolása.

A szudáni lakosság előtt a szent ábrázolása az országban talált szöveges forrásokból lehetett ismert. „Ezek szerint a szövegek szerint Szent György meglehetősen nagy népszerűségnek örvendett a keresztény Núbiában” – írta Gerald Brown történész. 


Ötezer éves geometria


A legérdekesebb rajzok azok a geometriai motívumok, amelyek akár ötezer évesek is lehetnek. „Az általunk felfedezett legidősebb motívumok a spirálok” – közölte Karberg. Ezeket akkor készítették, amikor Afrika éghajlata még sokkal csapadékosabb volt, Szudán északi része egyiptomi fennhatóság alatt állt, területe nagy részét pedig fű és szavanna borította. A kutatócsapat egy szarvasmarha rajzát is megtalálta, az állattenyésztés ilyen emlékei amúgy a részletes ábrázolások alapján más, bronzkori településeken látható sziklarajzokon alapult.

Bár a szakembereknek feladja a leckét a lelet, hiszen korántsem egyszerű, és nagy körültekintétst igényel a motívumok teljes körű megfejtése; a rajzoknak egyes kutatók leginkább asztronómiai és asztrológiai jelentéseket tulajdonítanak, Karberg azonban más véleményen van, szerinte inkább matematikai jelentésűek. A spirálok szabályszerű ismétlődése szerinte a matematikai gondolkodás kezdeteibe enged bepillantást. 

A helyszínről olyan kövek is előkerültek, amiket ha összeütögettek, különös „többszólamú” hangokat kaptak. Karberg szerint ma már nehéz megállapítani, hogy ezeket pontosan mire használták – minden bizonnyal jelzésre, mivel a hangokat hatalmas távolságokból is hallani lehetett.

 

mi/mti 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.