Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Isteni művek
2011-11-18 19:30:00

A dagerrotípia közel hozta a teremtést

A világ első képmása

A Google is megemlékezik a fényképezés úttörője, a dagerrotípiákat feltaláló Daguerre születésének évfordulójáról. A francia vegyész nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megörökítse az Isten által teremtett világot.

November 18-án ünnepelte a világ az 1787-ben világra jött Louis-Jacques-Mandé Daguerre születésének évfordulóját, ebből az alkalomból a legnépszerűbb böngésző oldal is megemlékezett a feltalálóról. A francia vegyészt fiatal kora óta izgatta, miként lehet az Isten által teremtett világot leképezni, megörökíteni. 1837-ben állt elő az első, gyakorlatban is használható fotográfiai eljárással.

A művelet során az ezüsttel bevont rézlemezt jódgőz fölött tették érzékennyé, majd a lemezt a kamerába helyezve következett a 3-30 perces expozíció. A képet 60 Celsius fokon, higanygőz segítségével tették láthatóvá, majd – mivel még nem volt stabil –, tömény nátrium-kloriddal (konyhasóval) fixálták.

A dagerrotípia közvetlenül pozitív képet adott, amelyen a jobb és a bal oldal felcserélődött, és nem volt reprodukálható. Az első dagerrotípia (képünkön) 1837-ben készült és a feltaláló műtermét ábrázolja, melyben kőputtók hevernek. A művet 1838-ban mutatták be az elképedt párizsiaknak, a közönség részletgazdagsága miatt dicsérte. A dagerrotípiákat úgy érzékelték, mintha távcsővel figyelték volna meg a természetet. Ez a képtípus szinte hónapok alatt világszerte elterjedt, Magyarországon a leghíresebb dagerrotípia Petőfi Sándorról készült.


mi

A kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.