Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-15 16:53:00

Zsidó fesztivál Kárpátalján

Négynapos zenés-kulturális programsorozatot szervez a június 23. és 26. közötti időszakra a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) a kárpátaljai Munkácson. "A magyarországi zsidóság a múltja kapcsán szoros szálakkal kötődik Kárpátaljához. Ha Budapesten megkérdeznének száz zsidót, közülük legalább ötvenen válaszolnák azt, hogy nagy- vagy dédszülei erről a vidékről származnak" - mondta Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a rendezvénysorozatról az ungvári magyar főkonzulátuson szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, a "Határtalan" – Munkács című rendezvénysorozat célja, hogy segítsen összekötni a történelem viharai által elszakított szálakat, és mind a zsidó, mind a nem zsidó embereknek megmutassa, miként éltek őseik a Kárpátok alatt. A Mazsihisz elnöke reményét fejezte ki, hogy a munkácsi program az első állomása lesz annak a "kulturális zarándoklatnak", amelyet a Mazsike a többi Magyarországgal szomszédos országba tervez.

Deák Andrea, a Mazsike titkára kiemelte: az egyesület a határok átjárhatóvá válásával egyre erősebben törekszik arra, hogy bemutassa a történelmi Magyarország egykori zsidó közösségeinek életét, mindennapjait, amelyek gazdag kulturális örökségéről a mai közönség alig tud valamit. A kettős kisebbségben létező, határon túli magyar zsidó kultúra egyszerre tartozott két közösséghez, és érzékeny volt mindkettő élményeire – szögezte le.

A kulturális kirándulás részeként június 24-én a munkácsi művelődési házban fellép a Budapest Klezmer Band és annak vezetője, a munkácsi gyökereihez érzékenyen ragaszkodó Jávori Ferenc (Fegya). Egy nappal később Bognár Szilvia, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás mutat be ugyanott népzenei összeállítást Jávori közreműködésével. Az ingyenesen látogatható rendezvények közt lesz filmvetítés, több tudományos előadás a munkácsi zsidóság történetéről, irodalmi összeállítás, a Szombat folyóirat bemutatkozása, a híres munkácsi haszid rabbi, Spira Lázár sírhelyének megkoszorúzása, valamint az egykori cionista szellemiségű gimnázium és több zsinagóga meglátogatása.

mti
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.