Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-14 13:56:00

Zöld jelzés az afganisztáni rendőrmissziónak

Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben úgy döntöttek, hogy 2014-ig meghosszabbítják az Afganisztánban tevékenykedő több száz fős uniós rendőri kiképző misszió mandátumát.

A miniszterek egyúttal jelezték, hogy a nemzetközi erők 2014-re tervezett kivonását követően is elkötelezett módon támogatni kívánják az afganisztáni rendőrség – egyben a jogállamiság – további erősítését. Uniós diplomaták ezzel kapcsolatban azt mondták: könnyen elképzelhető, hogy az EU 2014 után is fenn akarja majd tartani a rendőri kiképző missziót a közép-ázsiai országban.

A hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri tanácskozáson közös állásfoglalást tettek közzé Líbiáról és Tunéziáról. Az előbbiben üdvözölték az új miniszterelnök kinevezését, és hangot adtak reményüknek, hogy mihamarabb teljes létszámában összeáll az átmeneti kormány. Az EU „elismeri a líbiai nép törvényes törekvéseit, amelyek kifejezésre jutottak a forradalomban, és bátorítja a megbékélési erőfeszítések folytatását” – olvasható a Líbiáról szóló állásfoglalásban.

Tunézia vonatkozásában a külügyminiszterek üdvözölték az október 23-i demokratikus választások megtartását, azt, hogy a tunéziai nép tevékenyen részt vett bennük. Azt is üdvözölték, hogy a nemzetközi megfigyelők pozitív értékelést adtak a választások lebonyolításáról. Kifejezték az EU készségét arra, hogy együttműködjön a választások nyomán felálló új tunéziai kormánnyal.

 

mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.