Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-22 12:51:00

Vulkánitörés: újabb légtérzár a láthatáron

Újabb izlandi vulkán riogatja a szigetország lakóit. A tavaly kitört Eyjafjallajokul után a Grimsvotn nevét is megtanulhatja a világ.

Vasárnap lezárták az izlandi légteret, miután a szigetország déli felén található Grimsvotn vulkán is kitört. Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat igyekszik megnyugtatni az embereket, hogy ez a vulkánkitörés nem lesz annyira vészes, mint a tavaly áprilisben elszabadult Eyjafjallajokul.

A Vatnajokull gleccser alatt található Grimsvotn vulkánból jelenleg sűrű füstoszlop emelkedik a magasba, amely 20 kilométeres körzetben száll. Tudósok szerint azonban nincs ok a pánikra. A tűzhányó legutóbb 2004-ben mutatott ekkora aktivitást.

Hjordis Gudmundsdottir, az Isavia Civil Légiforgalom szóvivőnője elmondta: a vulkán körzetében lezárták a légteret, mert nem tudni, hogy milyen hatással lenne a kitörés a légi forgalomra.

A 2010 áprilisában megbokrosodott Eyjafjallajokul vulkán óriási légiforgalmi káoszt okozott, és egyesek szerint a világ időjárását is fenekestül felforgatta.

 

(mi, BBC)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.