Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-22 13:31:00

Világzenekar játszik a Szentháromság-szoborért

A kecskeméti Szentháromság-szobor felújítására fordítják annak a hétfő esti koncertnek a bevételét, amelyet a Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester vezényletével a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar ad a város Nagytemplomában.

A felajánlást Mák Kornél (Fidesz), Kecskemét oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, Vörösmarty Attila (szintén Fidesz), a belváros önkormányzati képviselője, valamint Jeney Gábor plébános jelentette be pénteken a Nagytemplom előtt tartott sajtótájékoztatón.

Aki eljön a hétfő esti koncertre, az nemcsak egy felejthetetlen zenei élménnyel gazdagodik, hanem azzal a tudattal is, hogy hozzájárul Kecskemét egyik legszebb, a város története szempontjából jelentős köztéri műalkotás fennmaradásához" - mondta Mák Kornél. A Ifjúsági Világzenekar koncertje a július 18. és 31. között zajló Kodály Művészeti Fesztivál rendezvénye.
A Szentháromság-szobor 17,5 millió forintba kerülő felújításával kapcsolatban Vörösmarty Attila hangsúlyozta: a munkálatokhoz közadakozásból, a kecskeméti polgárok segítségével szeretnék összegyűjteni a pénzt. Mint hozzátette, idén februárban közadakozásra kérték a város polgárait, hogy 2012-ben, a szobor fennállásának 270. évfordulóján a szobor újra a régi szépségében legyen látható.

A szobrot legutóbb tizennégy évvel ezelőtt újították fel, akkor is közadakozásból fedezték a munkálatok költségeit. A felújítást akkor és most is Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke, Kecskemét díszpolgára kezdeményezte. A homokkőből faragott barokk Szentháromság-szobor Conti Lipót Antal kőfaragó mester alkotása. Az obeliszket az 1739-40-es kecskeméti pestisjárvány emlékére emeltették a város lakói 1742-ben. A pestisjárványban a város akkori lakosságának mintegy harmada, 3959 katolikus és 2011 református lakos halt meg.


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.