Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-13 14:45:00

Vidékfejlesztés: csak a csúcstermékeket lehet eladni

A magyar agrárgazdaság piaci pozícióit csak kiváló minőségű és nagy hozzáadott értéket képviselő termékekkel lehet erősíteni - mondta Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kedden Budapesten.

A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat (MAMD) bemutató rendezvénysorozat - amelyet a fővároson kívül még négy vidéki városban tartanak meg - célja, hogy a díjat és a pályázati feltételeket megismertesse az érintett vállalkozásokkal.

A helyettes államtitkár bevezető előadásában hangsúlyozta: a kormány és a vidékfejlesztési tárca kiemelt feladatának tekinti a mezőgazdaság fejlesztését és a vidéki életminőség javítását, e cél elérésében pedig fontos szerepe van az élelmiszer-feldolgozásnak. Hozzátette: a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj hozzájárul az e területen működő vállalkozások tevékenységének fejlesztéséhez, versenyképességének növeléséhez.

Gyaraky Zoltán, a VM élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknél a hozzáadott érték növelése rendkívül fontos, mivel az e szektorból származó magyar áruk mintegy 40 százaléka feldolgozatlanul hagyja el az országot, további 20-25 százaléka pedig gyengén feldolgozott formában kerül kivitelre. A fennmaradó hányad, azaz 35-40 százaléka a magyar élelmiszereknek és mezőgazdasági cikkeknek kerül csak exportra feldolgozott formában.


MTI

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.