Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-21 11:45:00

Vidám fukusimai diákok érkeznek Hódmezővásárhelyre

„Szeretném megmutatni a világnak, hogy a katasztrófa ellenére is igyekszünk vidámak lenni” – írta egy tizenhat esztendős fukusimai fiú, aki egyike annak a tizenhét japán diáknak, akik július végén két hétig Hódmezővásárhelyen vendégeskedik.

A negyedévvel ezelőtt történt pusztító erejű földrengés és az atomreaktor-baleset hatására teljesen megváltozott a középiskolás diák élete: a környék sugárszennyezettsége miatt a nagy hőség ellenére sem nyithatnak ablakot, a ruhákat is a lakásban kell kiteregetniük. Az iskola udvarára nem mehetnek ki, mert a szennyezett talajt védőfóliával fedték le.

„A Dunáról híres Magyarország természete olyan szép, mint Fukusimáé, szeretném ezt látni, hogy feltöltődjek, és visszatérve tudjak valamit tenni szülőhelyem jövőéért” – indokolta meg a fiú, miért szeretne részt venni a hódmezővásárhelyi képviselőtestület által életre hívott Kizuna projektben.

A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre alkalmazzák, ezért ezt a szót választotta Hódmezővásárhely a most induló szolidaritási akciója címéül. Lázár János (Fidesz) polgármester az MTI-nek elmondta, a Kizuna projekt nem segélyakció, hanem két nép, két kultúra találkozása. Európában Hódmezővásárhely az első város, így Magyarország az első ország, amely a katasztrófa sújtotta területről érkező gyermekeket fogadhat.

„Éljünk bár a világ egymástól távol eső pontján – miként Magyarországról nézve Japán szinte pontosan a Föld túloldalán van – a természet iszonyatos erőivel szemben kiszolgáltatottak vagyunk. Szeretnénk megmutatni a katasztrófa sújtotta japán közösségeknek, hogy a Kizuna, amellyel az emberek közötti kötelékeket, a baráti kapcsolatokat jelölik összekapcsolhat olyan távoli településeket is, mint Fukushima és Hódmezővásárhely és összeköthet olyan távol élő embereket is, mint a japánok és a magyarok” – fogalmazott a politikus.

A hétfőn Magyarországra érkező japán diákcsoport tagjai megtekintik Hódmezővásárhely és a régió kulturális, természeti értékeit. Megismerik a város szomszédságában fekvő Székkutas igazi falusias légkörét, és ellátogatnak a Balatonhoz is, ahol a kikapcsolódásé lesz a főszerep. A 14 és 17 év közötti gyerekek megismerik Szeged, Tihany, Esztergom, Visegrád és Budapest főbb nevezetességeit, sőt a látogatás során találkoznak honfitársaikkal is, aki a Hódmezővásárhelyen július 28-án kezdődő XVI. Uszonyos és Búvárúszó Világbajnokságon képviselik hazájukat.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.