Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-02 15:15:00

Veszélyzónában tisztogat Amerika

A tálibok mozgósítása miatt az amerikaiak átcsoportosítják haderőiket Afganisztánban, és átveszik a lengyelektől Gazni tartomány irányítását, hogy megtisztítsák a körzetet, mielőtt átadnák azt az afgán vezetésnek - írta hétfői számában a Gazeta Wyborcza napilap.

John Allen tábornok, az afganisztáni NATO-erők főparancsnoka csaknem 1500 katona áthelyezését tervezi a legveszélyesebbnek tartott körzetbe. A már ott állomásozókat is beleszámítva az amerikaiak létszáma meghaladja majd a 2500 fős lengyel kontingensét, így ők veszik át a térség irányítását, és támadást indíthatnak a tálibok ellen.

Waldemar Skrzypczak tábornok, a lengyel nemzetvédelmi miniszter tanácsadója pozitívan értékeli az irányítás átadását, mivel szerinte „az amerikaiak eddigi alárendeltsége csak írásban volt érvényes”. Jó hírnek tartja a délkeleten tervezett amerikai offenzívát is, mert ebben a térségben telepedtek meg az amerikaiak által a déli körzetekből kiszorított tálibok, akik itt még saját közigazgatással és bíróságokkal is rendelkeznek.

A tervek szerint a lengyel erők megtartják Gazni város és közvetlen környéke felügyeletét. A Gazni térség nem határos közvetlenül az északi Baglán körzettel, amelyben a magyar kontingens állomásozik. A lengyel kormány tavaly ősszel bejelentette, hogy megkezdi az Afganisztánban szolgáló lengyel katonai kontingens létszámának csökkentését. Varsó – akár a többi szövetséges – 2014 végéig teljesen ki akar vonulni Afganisztánból.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.