Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-22 16:00:00

Veszélyes zónába került a világgazdaság

Veszélyes zónába érkezett a világgazdaság; az eddig jól teljesítő fejlődő piacokat is veszélyeztetik a fejlett piacok gazdasági problémái - mondta Robert Zoellick, a Világbank elnöke.

A közgazdász kifejtette: a fejlett piacokon kialakuló keresletvisszaesés hatására leállhatnak a világgazdaság eddigi motorjának számító fejlődő gazdaságok. Az államoknak már nincs lehetőségük költekezéssel kimászni a válságból, a monetáris politikának most már kényes egyensúlyt kell fenntartania az infláció és a monetáris ösztönzés között, ráadásul fel kell készülni arra, hogy egyre több protekcionista és populista hang jelenik meg - tette hozzá.

Zoellick kijelentette: nem számít W-alakú válságra, de egyre fogy az európai, amerikai és japán döntéshozók előtt álló idő, hogy azelőtt cselekedjenek, mielőtt világméretű válsággá nőné ki magát a krízis. A lépések elhalasztása csak nehezebbé és költségesebbé teszi a döntést - szólt a Világbank elnöke.

A szakember kérdésre válaszolva a fejlődő piacoknak azt javasolta, hogy a jelenlegi helyzetben "ne csináljanak hülyeségeket", azaz ne forduljanak protekcionista politikákhoz, illetve arra ösztönözte őket, hogy a hosszú távú növekedést biztosító területekre összpontosítsák kapacitásaikat.
Arra a kérdésre, hogy várható-e, hogy 2012. évi távozását követően fejlődő piaci vezető kerül a Világbank élére Zoellick elmondta: eddigi tevékenykedése során is törekedett arra, hogy magas rangú pozíciókba fejlődő piacról származó szakemberek kerüljenek. Leszögezte ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok számára rendkívül fontos, hogy továbbra is aktívan részt vegyen a multilaterális intézmények működésében, hiszen így ez a perspektíva is megjelenik a gazdasági döntéshozatalban. Példaként említette, hogy az amerikai költségvetési kiigazításokról tárgyaló szuperbizottság tagjai is örömmel fogadták meglátásait.
 

mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.