Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-12 12:00:00

Végtörlesztés: betiltott rögzített árfolyam

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálatának lefolytatásáig megtiltotta az Erste Bank Hungary Zrt.-nek, hogy használják rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelmi nyilatkozatukat.

A közlemény szerint a PSZÁF október 4-én próbavásárlást hajtott végre az Erste Bank Hungary Zrt. egyik budapesti fiókjában. Az ellenőrzés célja annak felmérése volt, hogy a bank a hitelintézeti törvényben elrendelt fix árfolyamú végtörlesztési lehetőség kapcsán betartja-e a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt.

A próbavásárlás során a PSZÁF megállapította, hogy az Erste Bank Hungary Zrt.-nél szeptember 28.-tól alkalmazott fix árfolyamú végtörlesztési kérelmi űrlap a következő lábjegyzetet tartalmazza: „Az igény bejelentésére 2011. 12. 30-ig egyszer van lehetőség!”

Mindezek miatt a PSZÁF október 5-től fogyasztóvédelmi célvizsgálat megindításáról döntött a hitelintézetnél. A jogszabály szerint a fogyasztóknak december 30-ig van lehetőségük a fix árfolyamú végtörlesztési igény bejelentésére. A törvény azonban nem határoz meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elő végtörlesztési kérelmüket – áll a közleményben.

A PSZÁF úgy véli, a pénzügyi szervezet által alkalmazott nyilatkozatminta hátrányosan befolyásolhatja a fogyasztók ügyleti döntését, alkalmazásával fennáll a veszélye annak, hogy a fogyasztókat eltérítheti a hitelintézeti törvényben foglalt, a fogyasztókat védő, a fix árfolyamú végtörlesztésre lehetőséget adó joguk gyakorlásától.

A fogyasztók jogosultságát hátrányosan befolyásoló tájékoztatások, kereskedelmi gyakorlatok pedig veszélyeztethetik az érintettek jogi és gazdasági érdekeit – tartalmazza a közlemény.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.