Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-27 18:10:00

Végleg bezárnak a német atomerőművek?

A németországi tartományok környezetvédelmi miniszterei a korábban ideiglenesen leállított hét atomerőmű végleges bezárására szólított fel pénteken.

A tartományi miniszterek közös közleményt adtak ki pénteken, amelyben a vizsgálóbizottságok értékelésére hivatkozva felszólították a berlini kormányzatot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a korábban leállított atomerőművek végleges és törvényes bezárására.

Németországban jelenleg a 17 atomreaktorból összesen 8 működése szünetel. A hét leállított erőmű mellett az északi Krümmel áramfejlesztő már évek óta szünetel technikai problémák miatt. A kormánypárti és ellenzéki miniszterek egyhangúlag álltak ki a bezárások mellett és arra sürgették Berlint, hogy álljon elő egy "ambiciózus és reális tervvel" valamennyi atomerőmű fokozatos felszámolására. Korábban Angela Merkel kancellár pártjának bajorországi szervezetének javaslatát támogatva kijelentette: "2022 megfelelő időpont lehet az atomenergia-fejlesztés leállítására".

A berlini szövetségi kormányzat a japán fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset után rendelte el a legidősebb német erőművek három hónapos leállítását és átvizsgálását. A sorsukról szövetségi szinten június közepén születhet döntés, azt követően, hogy a német kormány megvizsgálja az alkalomból felállított biztonsági, illetve etikai bizottságok értékelését.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.