Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-19 12:45:00

Védegylet: sunyi és gyáva a kormány

A Védegylet elfogadhatatlannak tartja a rendőrség tiltó határozatát a szakszervezetek szeptember 29-i Clark Ádám térre tervezett, illetve október 1-i Kossuth térre tervezett tüntetései ellen.

A Védegylet sajtóközleményében azt írja: Szájer József fideszes politikus 2007-ben ugyanilyen esetben „sunyi és gyáva” kormányról beszélt, amelyik a rendőrség mögé bújik, és önkényesen korlátozza a gyülekezési jogot. Az egyesület azt írja: ez a kormány most megmutatta, hogy ugyanolyan sunyi és gyáva. 2007-ben a jelenlegi miniszterelnök és politikustársai ellenzékben éppen ezen a Kossuth téri helyszínen utasították el kordonbontó akciójukkal az ilyen, és hasonló indokok használatát. Tették ezt annak ellenére, hogy ellenzéki párti képviselőként az átlagosnál szélesebb volt a politikai eszköztáruk. A szakszervezeteknek azért kell alkalmazniuk az utcai demonstráció eszközét, mert a munkavállalói érdekegyeztetés fogalmát a jelenlegi kormány kitörölte a szótárából – írja az egyesület.

A Védegylet kijelenti: nem tudják elfogadni a rendőrség azon álláspontját, miszerint a Clark Ádám téri ülősztrájk indokolatlan mértékben akadályozná a forgalmat. Különösen elfogadhatatlannak tartják a rendőrség azon indokát a Kossuth téri tüntetéssel kapcsolatban, miszerint a rendezvény súlyosan veszélyeztetheti az Országgyűlés, mint népképviseleti szerv működését, illetve zavarhatja a parlamenti dolgozók munkáját. Megjegyzik: október 1. szombatra esik. Nem ez az első eset, hogy a BRFK ilyen indokokkal tilt be demonstrációkat: idén júniusban a tibetiek tüntetését tiltotta be a rendőrség a forgalom akadályozására hivatkozva. Nem egyszer szerveztek már tüntetést, rendezvényt forgalmas csomópontokon, például a jelenlegi kormánypárt is ezt tette az Astoriánál – írja az egyesület.

A Védegylet már az előző kormány idején is kiállt mindenki gyülekezési és véleménynyilvánítási joga mellett, akkor is, ha az adott csoport politikai nézeteit nem osztottuk, mivel ezeket az alapvető jogokat mindettől függetlenül mindenki számára biztosítani kell. Most mégis fölhívják a figyelmet, hogy ezúttal a szakszervezetek gyülekezési jogát az új munka törvénykönyve ismertté vált tervezetének elutasítása kapcsán korlátozzák, amely nagymértékben csökkenti a munkavállalók jogait, létbiztonságát, kiszolgáltatja őket a munkaadóknak. Különösen visszás, hogy egy ilyen helyzetben próbálják meg elhallgattatni őket. Hozzáteszik: szolidaritást vállalnak a szakszervezetekkel és a munkavállalókkal.

A Védegylet arra kéri a kormányt, hogy a látszatát is kerülje annak, hogy politikai nyomásra születnek a rendőrség határozatai. A kormánypártokat pedig arra kérik, hogy a gyülekezési jogról szóló törvény alkalmazásánál kettős mérce helyett álljanak ki a szakszervezetek jogai mellett – ugyanannyit követeljenek meg az ellenzéknek, mint amennyit ellenzékben maguknak is kértek.

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.