Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-30 12:15:00

Városok, ahol tilos petárdázni

Több olaszországi önkormányzat betiltotta a petárdákat és a tűzijátékot is szilveszter éjszakáján. A hagyományt egyedül Nápolyban nem lehet leállítani, ahol a hatóságok az idővel versenyt futva kobozzák el a „bombákat”.

Bari polgármestere, Michele Emiliano Facebook-oldalán adta hírül, hogy a délolasz város történetében először tilos lesz az óévet búcsúztató durrogtatás. Emiliano több száz eurós bírsággal fenyegette meg a tilalomsértőket. Bari rendőrsége szilveszter éjszakán videókamerával rögzíti, melyik ablakból és teraszról röppen fel petárda. Hogyan tudja néhány rendőr megfegyelmezni a petárdázásra készülő város egészét? - kérdezték az újságok.

Velence, Torino, Cesena, Palermo, Pesaro és Bergamo polgármestere is petárdatilalmat rendelt el. Torinóban 80 eurós bírságot kockáztatnak a petárdázók. Bírósági eljárást, ha a petárda a szomszéd kutyáját vagy macskáját megrémiszti. Bergamóban 40-240 euró közötti a bírság, 150 euró Pesaróban, ahonnan január 9-ig kitiltották a petárdákat.

Van, ahol kizárólag az ünneplőkkel teli városközpontra vonatkozik a tilalom, máshol az egész lakott területre érvényes. Milánóban még nem döntöttek: a légszennyezettség miatt Giuliano Pisapia polgármester a petárdafüstöt is kitiltaná, 500 eurós bírsággal, a milánóiak viszont a válságban legalább egy kis tűzijátékot szeretnének rendezni.

Nápolyban és Reggio Calabriában az utóbbi két nap alatt több mint négy tonna petárdát foglaltak le a rendőrök. Tavaly az Oszama Bin Ladenről elnevezett illegális petárda volt a sláger, az idén az O' Spread, melyet a hosszú lejáratú államkötvények hozamáról kereszteltek el. Főleg kiskorúak veszik, 70 euróba kerül, a kínai változat csak 50-be, és tíz levélbomba erejével ér fel, 200 méteres körzetben tud gyilkolni - írta a Corriere della Sera.

2010-ben egy áldozata volt a szilveszteri petárdázásnak, éppen Nápolyban.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.