Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-31 17:52:00

Várják az ötleteket az ócsai szociális bérlakásokra

Az Ócsához tartozó Alsópakonyban megépítendő 420 szociális bérlakás beépítési és környezetalakítási javaslatára írt ki pályázatot a Belügyminisztérium (BM), valamint a Magyar Építész Kamara (MÉK) - az ötletpályázat a kormány honlapján jelent meg.

A helyszíni bejárás pénteken lesz, a beadási határidő október 3., és a kiírók október 14-én már eredményt is hirdetnek. A díjazásra 4 millió forint fordítható, a díj legmagasabb összeg 1 millió, míg a megvásárlás legkisebb összege 300 ezer forint lehet. A zsűri elnöke Szaló Péter, a BM helyettes államtitkára, társelnökei pedig Ertsey Attila (MÉK), valamint Horváth Tamás, Ócsa alpolgármestere.

A szóban forgó terület Budapest központjától 25 kilométerre, az M5 autópálya Ócsa-Üllő csomópontjának közelében található. A 234 hektáros telek állami tulajdonban van. Itt épül fel 500 szociális bérlakás úgy, hogy 80-at a BM már megterveztetett, és azok jövő tavasszal elkészülnek. A mostani 420 lakásra szóló ötletpályázatot konkrét tervpályázat követi majd.

A koncepció lényege, hogy az 500 lakásos település részben önálló lenne, csak alsó tagozatos általános iskola és óvoda - esetleg bölcsőde - épülne a területen, és lenne bolt, valamint orvosi rendelő is. A szennyvízkezelésre az az egyik terv, hogy házanként tisztítanák, majd a tisztított szennyvizet nyárfaerdőben szikkasztanák el, amely egyúttal energiaerdőként is funkcionálna.
A telkek tervezett mérete legalább 1.000 négyzetméter, hogy ott kerti növényeket lehessen termeszteni, és kisállatokat tartani.
A 420 lakásból 84 lenne 40 négyzetméteres, 185 darab 50 négyzetméteres, 84 darab pedig 60, 46 darab 70, és 21 darab 80 négyzetméteres.

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.