Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-19 10:35:00

Nem csitulnak az indulatok a forrongó Jemenben

Vallási vezetők sürgetik a jemeni elnök távozását

Több mint száz befolyásos jemeni vallási méltóság és törzsi vezető arra szólította fel Ali Abdalláh Száleh elnököt, hogy távozzon végre a hatalomból, így teremtve lehetőséget egy új államfő megválasztására.

Szombaton nyilvánosságra hozott petíciójukban a főpapok alkalmatlannak ítélték meg Szálehet az ország vezetésére. Az elnököt továbbra is Szaúd-Arábiában kezelik miután június 3-án súlyosan megsebesült a palotáját ért támadásban.
 

Új érát akarnak

A petíció azt javasolja: hatvan napon belül írjanak ki választásokat, és oszlassák el Száleh követőinek azt a vágyálmát, hogy az elnök hamarosan hazatér, és visszaveszi az államügyek irányítását. Az aláírók között van Abdel Madzsid az-Zindani szanaai vallási elöljáró, egy jelentős iszlamista ellenzéki párt vezetője is, aki kezdettől fogva támogatja a Száleh távozását követelő mozgalmat.

Jemenben a tunéziai és az egyiptomi - elnököket a hatalomból elűző - népfelkelések ihletésére kezdődtek az év elején zavargások, amelyek heve azóta sem csitult, de a 33 éve hatalmon lévő Száleh nem hajlandó távozni.

A forrongó, ellenőrizhetetlen helyzet a Nyugat aggodalmát abból a szempontból is aggasztja, hogy az események az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot segíthetik tevékenységének a kiterjesztésében az Arab-félsziget déli részén fekvő országban.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.