Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-29 15:44:00

Útjára indul a Hulladékgazdálkodási Ügynökség

Szeptember elsején megkezdi működését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn az alapító okirat aláírásakor tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

A 100 százalékban állami tulajdonban lévő nonprofit társaság egyetlen állami szervezetként irányítja a jövőben a termékdíj-köteles hulladékok begyűjtését és hasznosítását. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár kiemelte: az ÖHÜ-hoz jövőre várhatóan 26 milliárd forint termékdíj folyik be, ez a hulladékgazdálkodás fedezetéhez járul hozzá.

Fazekas Sándor szólt arról, hogy az első félévben megszületett a új termékdíj rendszer jogi szabályozása, és most ennek végrehajtása van folyamatban, többi között az OHÜ létrehozásával. Az új szabályozás kötelezővé teszi a termékdíj kifizetését, és nem ad mentességet. Cél a hulladék minél nagyobb arányú hasznosítása és a szennyező fizet elv érvényesítése – tette hozzá a miniszter.

A társadalmi hatás között említette a miniszter, hogy 2.000-3.000 új munkahelyet jelent a hulladékbegyűjtés és hasznosítás növelése, a hatékonyabb hulladékgazdálkodás megvalósítása. Illés Zoltán államtitkár hangsúlyozta: a már elfogadott termékdíj törvény és a szeptemberben a parlament elé kerülő hulladékgazdálkodási törvény célja, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen és növekedjen az újrahasznosítás aránya.

A szelektív hulladékgyűjtés növelése az elsődleges célok között szerepel, olasz minta alapján külön gyűjtenék a papírt, a fémet-műanyagot-üveget, a komposztálható anyagokat, és lenne még az egyéb hulladék kategória is. Ezt a modellt a jelenlegi hulladékudvarok helyett a lakosság körében is elterjesztenék. Az államtitkár elmondta, hogy a jövőben bővíteni kívánják a termékdíjas termékek körék, és lépésenként emelnék az egyes tételeket, így várhatóan 2014-re 85 milliárd forint évi termékdíjat szednének be.

Vámosi Oszkár, a OHÜ leendő igazgatója elmondta, hogy az ügynökség az erős és felelős állami magatartást jeleníti meg. Kérdésre válaszolva közölte: az ügynökség 25 munkatárssal indul, a későbbiekben 120-ra növelik a létszámot. A jól működő hulladékgazdálkodási rendszereket megtartják, és tovább fejlesztik a lehetőségeket.

Kérdésre válaszolva Illés Zoltán elmondta, hogy a betétdíjas termékek bevezetésével is csökkenteni kívánják a hulladékok keletkezését. Szólt arról is, hogy átalakítják a lakossági lomtalanítási eddig gyakorlatát is. A tervek szerint telefonhívásra évente kétszer lakásonként elszállítanák az korábban lomtalanításkor kitett hulladékot.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.