Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-16 11:59:00

Ukrajna elkötelezett az európai integráció mellett

Viktor Janukovics ukrán elnök Wroclawban megerősítette, hogy az európai integráció változatlanul prioritás Ukrajna számára – írta az előző napi lengyel-német-ukrán államfői találkozóról szerdán a Gazeta Wyborcza.

A lengyel napilap idézte Christian Wulff német államfőt, aki a Janukovics gépének leszállását több órával késleltető wroclawi sűrű ködre utalva azt mondta, reméli, hogy „a köd végül eloszlik Ukrajna felett is”, s hogy az ország vezetői felismerik, milyen pozitív hozadékai vannak a demokráciának népük számára. Ukrajna elismeri az egész Európa számára fontos demokratikus értékeket – mondta Wulff –, amit az is bizonyít, hogy részt vesz az Európai Unió keleti partnerségi programjában. A lengyelek pedig, akik sokáig küzdöttek a szabadságért és demokráciáért, a demokrácia legjobb tanítómesterei – tette hozzá.

A Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ellen zajló per és első fokú elmarasztaló ítélet kapcsán Janukovics az őt kérdező újságírókat arról igyekezett meggyőzni, hogy őt nem lehet az ellenzéki politikus elleni fellépéssel vádolni, hiszen az eljárás még az elődje, Viktor Juscsenko idején kezdődött meg. Timosenko fellebbezett az ítélet ellen, meg kell várni a bíróság döntését – tette hozzá.

Janukovics érkezése után megkoszorúzta a nácizmus áldozatául esett lengyel professzorok wroclawi emlékművét, majd csaknem egyórás háromoldalú tárgyalást folytatott Wulff-fal és Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel. Wulff ezután elutazott Wroclawból, Komorowski és Janukovics pedig újabb megbeszélésre ült össze. Erről a lengyel elnök utóbb azt mondta, jó alkalom volt arra, hogy „fontos ügyekről” tárgyaljanak. Vannak problémák és eredmények. Az egyik akadály a Julija Timosenko elleni per, amelyet sok országban annak jeleként értékelnek, hogy Ukrajnának még hosszú utat kell megtennie, amíg magáévá teszi az Európában kötelező normákat – hangsúlyozta a lengyel elnök.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.