Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-27 17:10:00

Újraszentelés Budakeszin

November 2-án újraszentelik Budakeszin az 1930-ban állított I. világháborús emlékművet. A budakesziek a 32. gyalogezredben szolgáltak, ők voltak azok a harminckettesek, akikről Budapesten teret is elneveztek.

Az ünnepségen részt vesz Schmitt Pálné Makray Katalin, a magyar köztársasági elnök felesége, aki a magyar hadisír-gondozás védnöke, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Bíró László római katolikus tábori püspök. Várhatóan szót kap egy 96 éves budakeszi polgár is, aki az 1930-ban az emlékmű avatásán fiatal legényként részt vett.

Budakeszin a község akkori vezetőinek támogatásával, közadakozásból és a helyi iparosok önzetlen, segítőkész munkájával jött létre a település akkori méretéhez képest különösen nagyszabású hősi emlékmű, Martinelli Jenő kiváló budai szobrász alkotása, amely megrázó és kifejező erővel ábrázolja a helytállás, a bajtársiasság és a hősiesség erényeit.

Az I. világháborúban 1914–18 között 1132 budakeszi férfi vett részt. A harcokban 186-an haltak hősi halált, az ő nevük olvasható a szobor talapzatának három márványtábláján. A legtöbb budakeszi férfit a császári és királyi 32. gyalogezred budapesti és törökbálinti zászlóaljához sorozták be. Ők voltak azok a harminckettesek, akikről Budapesten teret is elneveztek. Az emlékművet 1930-ban az állam és az egyház képviselőinek jelenlétében az a József főherceg, honvéd tábornagy avatta, aki a háború alatt igen népszerű és sikeres parancsnok volt mindazokon a frontokon, ahol a budakesziek is megfordultak, így Galíciában, az isonzói fronton és Erdélyben, a Keleti-Kárpátokban.

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.