Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-06 17:19:00

Újra lehet küldeni a zöldséget az oroszoknak

Újabb nyolc európai országnak (köztük Magyarországnak is) engedélyezik az Oroszországba irányuló zöldségexport felújítását, miután benyújtották a szükséges dokumentumokat – jelentette be Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos szerdán Moszkvában, de az engedélyezés időpontját nem jelölte meg. Hangsúlyozta: a különleges biztonsági intézkedések egyelőre érvényben maradnak. Onyiscsenko ugyanakkor azt is elmondta: Oroszország is betiltja bizonyos mezőgazdasági termékek behozatalát Egyiptomból az EU-t követve, mert az unió szerint ezek okozták a hasmenésjárványt.

Az orosz Fogyasztóvédelmi Felügyelet (Roszpotrebnadzor) május 30-án tiltotta meg a burgonya kivételével az európai zöldségek importját néhány országból a hasmenésjárvány miatt, és egyben elrendelte az ilyenek kivonását a forgalomból, majd június 2-án kiterjesztette a tilalmat az EU minden tagállamára. A június 10-én tartott Oroszország-EU csúcs egyik fő témája ez volt, s abban maradtak a felek, hogy az EU minden egyes szállítmányt – közösen kidolgozandó – biztonsági okmányokkal lát el. Azóta a szükséges adatok és iratok benyújtását követően Moszkva június 28-án Hollandiának és Belgiumnak, július 1-én Spanyolországnak és Dániának engedélyezte az export felújítását.

Onyiscsenko az Egyiptomból származó, betiltandó termékek között számos mezőgazdasági kultúra magvait és csíráit sorolta fel. A tiszti főorvos üdvözölte, hogy EU ilyen behatóan foglalkozott a járvány okainak felderítésével és most első ízben hivatalosan is közzétette kutatásai eredményét. Egyben köszönetet mondott a tájékoztatásért.

 

–mi, MTI –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.