Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-13 14:10:00

Újra Csíkszeredai Régizene Fesztivál

A három évtizedet betöltött Csíkszeredai Régizene Fesztivál számos újdonsággal várja a közönséget a héten: 14 koncert, gyermekprogramok, reneszánsz táncház, új zenei témákkal, premier előadásokkal, ritkán hallott zeneszerzők műveivel és a fesztivál repertoárjában új hangszerekkel (a natúrkürt és a barokk trombita).

A program: 13-án a Nyári Egyetem tanárai mutatkoznak be koncerttel. 14-én ünnepélyes megnyitó, majd a Codex együttes lép fel meghívottjaival (Györfi Erzsébet, Elekes Emőke, Ádám Rebeka, Szabó Anikó, Szutor Péter) a Kájoni-kódexből és a Bocskor János énekeskönyvéből játszva darabokat. Hallhatják az Észak-Olaszországból érkező Dramsam együttest, akik az itáliai középkori és reneszánsz zene kitűnő előadói, trecento-beli muzsikát játszanak. 15-e, péntek egyfajta barokk nap: a zenei együttműködések bemutatója.

Két nemzetközi workshop teljesedik ki a koncertekkel: fellép a Barokk Fesztiválzenekar, amely hazai barokk hangszeren játszó muzsikusokat hívja össze, külföldi közreműködőkkel, Ulrike Titze, barokk hegedűművész vezetésével. Szólisták: Kiss Noémi (szoprán) és Hegyi Gábor (barokk trombita). A Kremsier projekt koncertje: egy csehországi város, Kromerzsízs zenei örökségét mutatja be, Karl Liechenstein-Kastelkorn herceg-püspök egyedi gyűjteményét. A projektben nyolc hazai és külföldi zenész vesz részt, közülük többen hazai származásúak, de külföldön tevékenykednek. A projekt művészeti vezetője: Chereji Szilárd (Ausztria).

Július 16-án, szombaton gyermekprogramok várják a kicsiket, hangszerbemutató és gyermekekk koncertje (a nyári egyetem gyermekvégzettjei mutatják be a kurzusokon tanult műveket). Szombat délután a kurzuszáró koncert folytatódik. Este a hazai együttesek, Flauto Dolce, Collegium mellett Antoni Pilch lengyel lantművész lép fel. Késő este táncházba várunk mindenkit. Gyergyószárhegyen pedig a Lyceum Consort (Bukarest).

17-én, vasárnap délelőtt gyermekprogramok lesznek, délben Steffen Schlandt (Brassó) és Hegyi Gábor (Németország) orgona és trombita hangversenye. Fellépnek a fesztivál jól ismert szereplői a magyarországi Kobzos Kiss Tamás, a törökországi Erdal Şalikoğlu és a fesztivál zárókoncertjeként a Musica Historica.

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.