Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2010-12-06 06:23:00

Újabb lépés az európai szintű roma stratégia felé

Közös európai romastratégia létrehozását kezdheti meg az Európai Parlament. Járóka Lívia európai parlamenti képviselő szerint a múlt héten befejeződött tanácskozással egy újabb lépést tettek az európai uniós szintű romastratégia irányának kidolgozásában. A következő félévben magyar elnökség egyik legfontosabb ügye lesz a roma kérdés.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette: a romák társadalmi befogadásának kérdése az Európai Unió megkérdőjelezhetetlen prioritása. A politikus hangsúlyozta, támogatni szándékozik Járóka Lívia legtöbb javaslatát, külön kiemelve a bizottsági roma munkacsoport állandósítására, valamint a nemzeti kapcsolattartókként működő tagállami hivatalok felállítására vonatkozó indítványokat. A jelentéssel összhangban a biztos megerősítette: mivel a romák integrációja közös európai cél, ezért a stratégiának mind a huszonhét tagállamra ki kell terjednie.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a közelgő magyar soros elnökség nevében kiemelte: a stratégia hitelessége érdekében a tagállamoknak területi és szociális mutatók alapján meghatározott vállalásokat kell tenniük. Balog szerint ma Magyarországon minden második mélyszegénységben élő gyermek roma származású és a helyzet a többi tagállamban sem jobb. Az államtitkár szerint ez a legfőbb oka annak, hogy az új magyar kormány egy európai romastratégia megalkotását emelte egyik fő prioritásává.
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.