Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-07 17:08:00

Újabb költségvetési módosítások

A jövő évi költségvetés fejezetein belüli átcsoportosításokat tartalmazó módosító javaslatokról blokkokban szavazott a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfői ülésén; a kormánypárti képviselők, illetve a bizottságok által beadott, és a kormány által is támogatott javaslatok zöld utat kaptak a bizottságban is.

A Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak ítélte a bizottság, noha a kormánypárti Babák Mihály is elismerte, hogy a tárgyalás során még csiszolgatni kell azt. A stabilitási törvény körül kialakult vita egyik sarokpontja az volt, hogy a kormány által nyárra ígért közpénzügyi törvény azonos-e a parlament előtt fekvő új államháztartási- illetve a most beadott stabilitási törvénnyel. A kormány képviselőjének válasza: ez idő szerint igen.

Szekeres Imre (MSZP) alkotmányellenesnek ítélte azt a szabályt, amely a főösszegek és a hiány parlamenti megszavazása után vétójogot ad a Költségvetési Tanácsnak. Véleménye szerint a parlamentet illeti meg a vétójog.

A harmadik problémát Nyikos László (Jobbik) bizottsági elnök vetette fel: a költségvetés szakszerűségét a Költségvetési Tanács mellett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is ellenőrzi - a törvényjavaslat szabályai szerint. Ez felesleges, és drága mulatság - érvelt az elnök.
A kormányt képviselő Pleschinger Gyula NGM államtitkár elmondta, hogy a költségvetési tanács díjazás nélküli három tagból áll, akik mögött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az ÁSZ apparátusa dolgozik.

A törvényjavaslatot - a kormánypártok és a két független képviselő szavazatával - általános vitára küldte a bizottság. A szocialista és a jobbikos képviselők ellene szavaztak, az LMP-s tag nem volt jelen az ülésen. A jövő évi költségvetéshez beadott módosító javaslatok kapcsán egy ponton bontakozott ki vita a bizottságban. A végső módosításokat ugyanis a költségvetési bizottságnak kell benyújtania, amelyet helyben kaptak meg a képviselők. Ezek egyike a megyei önkormányzatok működési támogatásának elosztása volt.

A jövő évi költségvetésben már megszavazott 4,8 milliárd forintot kellett felosztani, amit az NGM és a BM együttműködve tett meg, de azt jóvá kell hagynia a parlamentnek is. A megyei vezetésben érintett kormánypárti képviselők is kifogásolták a felosztás módját, amely egy kiválasztott "minta" hónap költése alapján történt. Mint Seszták Oszkár (KDNP) bizottsági alelnök fogalmazott, így az a megyei önkormányzat bűnhődik, amelyik eddig takarékosan gazdálkodott.

Javaslatként felmerült, hogy hétfőig halasszák el a döntést, és legyen még egy egyeztetés a felosztásról. Rövid szünet után Ékes József (Fidesz) azt javasolta, hogy a bizottsági módosításokról is blokkban szavazzanak, így a kritikus pont is megkapta a többségi támogatást.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.