Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-10 13:50:00

Újabb EU-s szankciók a Lukasenka-rezsim ellen

További 16 fővel bővítette az Európai Unió azon fehéroroszországi személyek listáját, akiket vízumtilalommal sújtottak, valamint elrendelték Európában elérhető javaik befagyasztását.

Brüsszel ezzel is kifejezésre akarja juttatni a minszki rezsim belső elnyomó politikája miatti rosszallását. Eddig 192 személy szerepelt a tilalmi és vagyonbefagyasztási listán – mindegyikük a Lukasenka-rezsim prominense, illetve az állami elnyomó gépezet működtetője. Akad köztük például olyan bíró is, aki börtönbüntetést szabott ki békés ellenzéki tiltakozások részvevőire.

Az EU-országok külügyminisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozásán egy évvel – 2012. október 31-ig – meg is hosszabbították a Fehéroroszországgal szembeni szankciós intézkedéseket. Szintén tiltja az unió a Fehéroroszországba irányuló fegyverszállításokat, illetve tömegoszlatáshoz használatos eszközök, anyagok – így könnygáz – oda irányuló eladását. Vonatkozik a vagyonbefagyasztás három, a minszki hatalmi struktúrákhoz köthető fehérorosz vállalkozásra is.

Aljakszandr Lukasenka elnöknek értésére kell adni, hogy szabadon kell engednie az összes politikai foglyot – világította meg újságíróknak a szankciós szigorítás célját Uri Rosenthal holland külügyminiszter.

Az új szankciós intézkedések az uniós közlönyben való keddi közzététellel lépnek életbe.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.