Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-20 22:00:00

Új vezetőt választottak a zsidó világ képviselői

Az arab tavasz és a független Palesztin állam lehetséges kikiáltása a Zsidó Világkongresszus főtémája.˜

Daniel Diker személyében új főtitkárt választott a Zsidó Világkongresszus (WJC) élére a szervezet küldöttgyűlése hétfőn Jeruzsálemben.Az 50 éves Diker a főtitkári poszton Michael Schneidert követi - közölte a Kathpress hírügynökség jelentése szerint a zsidó közösségek és szervezetek csúcsszervezete.

A WJC létrehozásának 75. évfordulóján megrendezetett, keddig tartó találkozón mindenekelőtt "az arab tavasznak", valamint a független palesztin állam kilátásba helyezett kikiáltásának lehetséges következményeit vitatják meg.

A New York-i származású, de húsz éve Izraelben élő Diker külpolitikai szakértő, s az utóbbi időben újságíróként tevékenykedett. Ronald S. Lauder, a WJC elnöke - az arab világban zajló tiltakozásokra és a palesztin állam elismertetésére tervezett ENSZ-szavazásra utalva - úgy vélekedett, hogy Diker megválasztása a zsidó közösség számára meghatározó pillanatban történt. A következő hónapok fontos alkalmat kínálnak arra, hogy a zsidó világ egységes hangon reagáljon ezekre a fejleményekre, létfontosságú zsidó érdekeket ismertessen el és váltson valóra - hangsúlyozta Lauder.

Az 1936-ban alapított Zsidó Világkongresszus mintegy száz ország zsidó közösségeinek és szervezeteinek önkéntes társulása, amely a zsidó érdekek kormányoknál és nemzetközi szervezetekben való képviseletét tekinti feladatának. További célkitűzése, hogy erősítse a világ zsidóságának belső összetartását. A szervezet központja 1983 óta New Yorkban működik, de további irodái vannak többek között Brüsszelben, Budapesten, Buenos Airesben, Johannesburgban, Genfben és Jeruzsálemben is.

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.