Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-14 00:18:00

Az olasz adósság a görög tízszerese: mi lesz itt?

Úgy tűnik, vége az eurónak

A Görögországnak nyújtott mentőcsomag nem bizonyult hatékonynak, ráadásul egyre inkább úgy tűnik, a válság nem áll meg az ország határainál, írja az FN.hu.

Az európai döntéshozóknak olyan rendszerszintű megoldást kell találniuk, amely bármely nagyobb gazdaság számára is segítséget nyújthat. Ha a döntéshozók nem lesznek képesek egy átfogó javaslatban megegyezni, az az eurózóna jelenlegi formájának megszűnéséhez vezethet - mondta a portál értesülése szerin tCapital Economics vezető európai elemzője, Jonathan Loynes.

 

 

Ha az európai döntéshozók továbbra sem tudnak megállapodni a Görögországnak nyújtandó újabb csomagról, valamint az olyan nagyobb európai gazdaságok, mint Spanyolország vagy Olaszország, egyre nagyobb jelét adják annak, hogy tartósan beleragadtak a válságba, az annak kezdetét jelezheti, hogy az euró jelenlegi formájában megszűnhet – mondta a Capital Economics vezető európai elemzője, Jonathan Loynes. Ahogy a piacokon egyre jobban eluralkodott az idegesség, Loynes szerint a görög adósság tovább görgetésének terve egyre inkább úgy tűnik, zátonyra futott. Az elemző szerint a politikusoknak be kell látniuk, hogy a ragtapaszok nem állítják el a vérzést - írja a CNBC.

Az a terv, miszerint Görögországot közös erővel kimentik, hogy az ország időt nyerjen a költségvetése rendberakásáig és a gazdasági növekedés beindulásáig, egyszerűen nem bizonyult hatékonynak. Egy valódi rendszerszintű beavatkozás nélkül a görög adósság csak tovább fog nőni megállíthatatlanul, a befektetők pedig logikusan nem fognak hosszú lejáratú görög papírokat vásárolni. Bár elméletileg relatíve olcsón (140 milliárd euróért, az eurozóna GDP-jének 2 százalékáért) visszavásárolható lenne annyi görög kötvény, amellyel a görög államadósság az eurózóna átlagos szintjére, a GDP 85 százalékára csökkenne, ennek elfogadása a bankok, és az Európai Központi Bank veszteségei miatt nem valószínű.

Ahogy egyre jobban látszik, hogy az adósságválság nem áll meg a Görögország határainál, a görög probléma megoldása sem feltétlenül elegendő már a fertőzés megállítására. A görög megoldásnak ezért olyannak kell lennie, ami alkalmazható olyan nagyobb országoknál is mint Olaszország, vagy Spanyolország, ahol az adósság mérete - például Olaszország esetében - a görög tízszerese. Egy tartós megoldáshoz egyfajta költségvetési unió létrehozására lenne szükség, amelyet például a német, vagy észak-európai országok kevésbé fogadnának el - magyarázta Loynes. Ha a jelenlegi események bárhova is vezetnek, a változás előbb jön majd, mint várnánk - mondta az elemző.

 

forrás: FN.hu

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.