Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-06 15:13:00

UD Zrt: szeptemberben folytatódik a per

Jóri András adatvédelmi biztost a telefonlehallgatási anyagok kezelésének jogszerűségéről is kérdezték a személyes adattal visszaélés vádjával két-két volt szocialista és MDF-es politikus ellen az UD Zrt.-vel összefüggésben zajló büntetőper szerdai tárgyalásán, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A büntetőper szeptemberben folytatódik.

A vád szerint 2008 szeptemberében Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke azzal követte el a személyes adattal visszaélést, hogy a bizottság tagjainak kiosztották a Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki, fideszes országgyűlési képviselők, egykori titokminiszterek által az UD Zrt. egyik vezetőjével, Horváth József volt magas beosztású titkosszolgálati tiszttel folytatott telefonbeszélgetések lehallgatással rögzített hanganyagát és leiratát.

Továbbá Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és egykori párttársa, Herényi Károly ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008 szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt. Ezért Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt személyes adattal való visszaéléssel, illetve Dávid Ibolyát még kényszerítéssel is vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

Jóri András a szerdai meghallgatásán a szocialista politikusokkal kapcsolatban azt mondta: helyesebb lett volna, ha csupán lejátsszák a bizottságban a hangfelvételeket, de nem adják át. Ám, ez így is csupán egy szűk, meghatározott kör számára történt meg, így nyilvánosságra hozásnak nem minősíthető, és nem is jogellenes.

Azzal a vádponttal kapcsolatban, amely szerint Dávid Ibolya 2008 őszén az MDF elnökeként a párt vezetésével megismertette azt a telefonlehallgatást, amelyet a postaládájában talált, és amely álláspontja szerint azt támasztja alá, hogy a párt életébe, a küszöbön álló elnökválasztásba akartak beavatkozni, például oly módon, hogy rá nézve terhelő adatokat gyűjtenek, a tárgyaláson elsősorban az vetődött fel: nem csak azt kell vizsgálni, hogy Dávid Ibolya tevékenysége formálisan jogszerű volt-e, hanem azt is, ami minden bűncselekmény megállapításának nélkülözhetetlen feltétele, hogy veszélyes volt-e a társadalomra.

A vádlott, Dávid Ibolya szerint a köztársaság demokratikus működésének védelme éppen azt kívánta meg, hogy fellépjen a párt életébe történő külső beavatkozási kísérletek ellen, és megossza párttársaival, hogy mások mire készülnek. Dávid Ibolya ezzel kapcsolatban korábban azt is kifogásolta: a történtek miatt nyomban a rendőrséghez és az ügyészséghez fordult, ám az ügyészség nem látott okot a vizsgálódásra, most viszont "nézegetik a bolha hátán a szeplőt egy olyan ügyben, ahol elefántok forgolódtak".

A büntetőper szeptemberben az MDF-es vádlottak cselekményével összefüggésben újabb tanúk, köztük Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, Almássy Kornél - Dávid Ibolya 2008-as pártbéli riválisa -, Somogyi Zoltán és Giró-Szász András politológus, Horváth János és Tóth József, az UD Zrt. egykori vezetői, Boross Péter volt miniszterelnök, egykori MDF-es politikus meghallgatásával folytatódik.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.