Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-06 15:40:00

Turczi István költő: „a legjobb helyre került az irodalmi Nobel-díj”

A Svéd Akadémia bizonyította, nem politikai, hanem irodalmi értékek alapján dönt az elismerésről – fogalmazott Turczi István a svéd Tomas Tranströmer irodalmi Nobel-díja kapcsán.

    Turczi István József Attila-díjas költő-műfordító elmondta: a 2009-es budapesti Költők Világkongresszusának egyik legfontosabb vendége lett volna Tomas Tranströmer, ám sajnos az utolsó pillanatban betegsége miatt le kellett mondania az utazást. Turczi – aki a kongresszus elnöke volt – felidézte, hogy több alkalommal beszélt telefonon a svéd költővel, aki régóta elvonultan él a világtól. 

   „A híres szlovák költő, Milan Richter nagyon közeli barátja Tranströmernek, és az egyik alkalommal, amikor nálunk járt, telefonon hívták egymást. Milan Richter átadta nekem is a kagylót. Nem hagytam ki az alkalmat, rögtön meghívtam Tranströmert Magyarországra” – idézte fel ismeretségük kezdetét Turczi István.

    Az idei Nobel-díjas alkotó költészetét Turczi István egy „Kalevalába mártott szürrealista Bibliának” nevezte, majd méltatta a versek tömörségét, szikárságát. „Ösztönös költő volt. Azt mondta nekem, hogy az első szavak után sosem tudja, merre hajlik majd a vers” – idézte fel egyik telefonbeszélgetésüket a költő.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.