Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-11 11:55:00

Trichet: terjed az euróövezeti adósságválság

Kisebb gazdaságokról immár nagyobb euróövezeti országokra is átterjedni látszik a zónát sújtó adósságválság – vélte Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke az Európai Parlament pénzügyi bizottsága előtt.

Az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) elnökeként felszólalva a francia szakember azt mondta, egyértelműen érzékelhető a nyomás több uniós ország államkötvénypiacán.
Mint fogalmazott, az elmúlt három hétben a helyzet úgy változott, hogy arra gyorsan kell reagálni. Trichet szerint „döntő erejű” intézkedéseket kell hozni, méghozzá a nemzeti kormányok, hatóságok, valamint az európai uniós intézmények közös fellépésével.

Minden további késlekedés súlyosbítja a helyzetet – húzta alá a bankelnök. Úgy vélte, hogy a válság immár rendszerszintűvé vált.

Trichet arra figyelmeztetett, hogy az uniós pénzügyi rendszeren belüli egymásra utaltság növeli a válság terjedésének kockázatát. A gyors terjedés pedig nemcsak az euróövezet, hanem az egész EU pénzügyi stabilitását fenyegeti, de még azon kívül is komoly hatásai lennének a reálgazdaságra is. Az euróövezet a nemzetközi válság epicentrumában áll – fogalmazott.

A bankelnök a világos döntések megszületésének érdekében elfogadhatónak tartja, hogy az EU közel egy héttel, október 23-ra halasztotta el az eredetileg jövő hétfőre tervezett állam- és kormányfői találkozóját. Nagyon számít az idő, és kiemelten fontos, hogy egyértelmű üzenetek, intézkedések szülessenek – emelte ki.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.