Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-06 10:01:00

Továbbra is fojtogató Budapest levegője

Budapesten a meteorológiai folyamatokban tapasztalható javulás ellenére továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása - közölte vasárnap a Főpolgármesteri Hivatal.

A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szálló por (PM10) szintje - a szombati határozottabb javulás ellenére - két fővárosi mérőponton is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ami köbméterenként 75 mikrogramm, ugyanakkor minden mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket, a köbméterenkénti 50 mikrogrammot.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira - emlékeztetnek.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra vonatkozó tájékoztatása szerint időnkénti kisebb felhőzet növekedés mellett alapvetően napos idő várható, csapadék nem valószínű. A légmozgás a nappali órákban délkeleti irányból ismételten megélénkülhet. A légszennyezettség a tájékoztatási határérték körül alakul.


Tarlós megköszöni

A közleményben ismertetik: Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik továbbra is korlátozzák autóhasználatukat, valamint az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik önkéntesen korlátozzák a légszennyező anyagok kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzet további romlása elkerülhető legyen, ezért a főpolgármester - az avar és kerti hulladék nyílt téri égetés tilalmának fenntartása mellett - ismételten önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és a légszennyezőket. A városvezető kéri az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a közösségi közlekedés igénybevételének előnyben részesítését; a gépjárművek indokolatlan - álló helyzetben történő - alapjárati üzemeltetésének lehetőség szerinti mérséklését; a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését; illetve a szolgáltató, termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőit kibocsátásuk csökkentését.

A közleményben ismét felhívják a figyelmet a magas szálló por koncentráció lehetséges egészségkárosító hatásaira: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A veszélyeztetett népességcsoportokba tartoznak a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok. Ezért azt javasolják, hogy elsősorban a veszélyeztetett csoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, amelyeket narancssárga és piros színnel jelölnek ezen az
elérhetőségen.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.