Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-21 14:00:00

Törvénysértést kiált a szülők közössége

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) és a Szülők Egyesülete a Gyermekekért országos hatókörű közhasznú szervezet (SzeGY), valamint a velük együttműködő más országos és helyi egyesületek informális szövetsége közleményében írja, hogy a törvénysértő átszervezésekben érintett valamennyi, óvodai, iskolai, kollégiumi szülői közösség érdekében, hivatalos egyeztetést kezdeményez az Igazságügyi Minisztérium (KIM) illetékes vezetőivel.


Fellépnek az önkényes átszervezések ellen

Az egyesület arra kéri az oktatási intézményeket, hogy ha felkérik az országos szülői egyesületeket az egyeztetés megkezdésére, akkor töltsék ki a weblapon található adatlapot. Az elküldött anyagokat közoktatási, jogi és gazdasági szakértők elemzik, a törvénysértő intézkedéseket összesítik és olyan egységes előterjesztést készítenek elő a várt tárgyalásokra, amelynek tartalma valamennyi átszervezésre ítélt nevelési, oktatási intézmény szülői közösségét érdekét egyformán képviseli.

Az egyeztetetési tárgyalások célja, annak bizonyítása, hogy egyes önkormányzati intézményfenntartók erőfölényükkel visszaélve törvénysértő módon szervezték át közoktatási intézményeiket. Amennyiben – az elküldött anyagok alapján – bizonyítani tudják a jogszabálysértő és önkényes átszervezések tényét, akkor hivatalosan kezdeményezik azok kivizsgálását, és az átszervezésekkel kapcsolatos döntések érvénytelenítését.

Kezdeményezik továbbá, hogy az új Közoktatási Törvény elfogadásáig, a Szakképzési törvény és az Önkormányzatokról szóló törvény tervezett módosításáig az önkormányzati fenntartók ne hozhassanak olyan neveléssel, oktatással, gyermekvédelemmel és szociális ellátással kapcsolatos döntéseket, amelyek hátrányosan érintik a helyi lakosságot (szülőket, gyermekeket), és visszavonhatatlan károkat okoznak a társadalomnak, vagy csak jelentős anyagi ráfordításokkal lehet helyreállítani az eredeti állapotokat– írja a Szülők Országos Egyesülete.

Javasolják, hogy az állam vállaljon nagyobb felelősséget a közoktatási intézmények fenntartásában. Létre kell hozni a törvényesen működő, jól felszerelt állami fenntartású és a szülői fenntartású intézményhálózatot, ahol maradéktalanul betartják a közoktatási rendszabályokat, biztosított az alapellátások ingyenessége, és a tanulókat érdeklő tananyagot jól felkészült, jólfizetett pedagógusok nevelik, oktatják – írja közleményében az MSZOE.


–mi–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.