Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-18 15:54:00

Több tízezer afrikait ölt meg a Nyugat

Több tízezer afrikai halt meg tavaly amiatt, hogy a nemzetközi donorok kivártak és visszatartották az élelmiszersegélyeket - hívta fel a figyelmet szerdán a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja két vezető brit segélyszervezet adataira hivatkozva.

Az Oxfam és a Save the Children becslései szerint 50 ezer és 100 ezer közé tehető azok száma, akik a tavaly nyáron tetőfokára hágott éhínség következtében veszítették életüket Kenyában, Szomáliában és Etiópiában. A szervezetek szerint a helyi kormányoknak, a donoroknak, az ENSZ-nek valamint a nem kormányzati szervezeteknek tanulniuk kell az elkövetett hibákból. Mint mondták, a segélyszervezeteknek hat hónapba telt, mire reagáltak a fenyegető éhínségre.


Az Egy veszélyes késlekedés című riport rámutatott, hogy a kenyai és etiópiai kormány nem volt hajlandó beismerni a katasztrófa mértékét, ugyanakkor a segélyszervezeteknek sem volt megfelelő a hozzáállásuk: úgy voltak vele, hogy "láttak ők már ilyet korábban is", és vártak a helyzet további súlyosbodásáig. A jelentés szerint a kifinomult nemzetközi figyelmeztető rendszer már 2010 augusztusában egy szükségállapot valószínű bekövetkeztét jósolta, de 2011 júliusáig valójában hiányzott a hatékony reagálás a nemzetközi közösség részéről a problémára - mutatott rá a The Telegraph című brit napilap hírportálja. Már 2010-ben azt írták, hogy "Kelet-Afrika egyes részein az alultápláltak aránya jóval túllépte a veszélyes küszöböt".


A brit segélyszervezetek szerint a szenvedés és a halálozás mértéke jelentősen csökkenthető lenne, ha a figyelmeztető rendszer jelzése mielőbbi és erőteljes válaszokat váltana ki. Justin Forsyth, a Save the Children vezetője szerint az egyértelmű jeleket minden szereplő figyelmen kívül hagyta. "Nem engedhetjük meg többé ennek a groteszk helyzetnek a megismétlődését, azt, hogy a világ tud egy szükségállapot közeledtéről, de nem vesz róla tudomást addig, amíg nem látja meg a televízióban a végzetesen alultáplált gyermekeket" - szögezte le Forsyth.


MTI


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.