Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-04 14:00:00

Több ezren ünnepelték a katolikus rádió évfordulóját

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a lengyel katolikus Radio Maryja rádiócsatorna, mely alkalomból Tadeusz Rydzyk, a rádió igazgatója egy új mobiltelefonos hálózat megindítását jelentette be.

A jubileum alkalmából a rádió székhelyén, Torunban rendezett szombati ünnepi szentmisére mintegy 12 ezren érkeztek az ország minden tájáról. A hívek kivetítőkön követhették a ceremóniát. Jelen volt tízegynéhány püspök, több tucat pap és számos parlamenti képviselő is, jórészt az ellenzéki Jog és Igazságosság párt köréből.

A homíliát Slawoj Leszek Glódz gdanski érsek mondta, aki emlékeztetett, hogy a rádió 1991. december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén kezdte meg műsorát. Fájlalta, hogy a Radio Maryját számos támadás éri, megpróbálták megvonni tőle a koncessziót, s a világi média általában kedvezőtlen képet rajzol a rádió igazgatójáról. Felolvasták Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár levelét, aki XVI. Benedek pápa nevében köszöntötte az egybegyűlteket. A részvevők köszönő levelet intéztek a katolikus egyházfőhöz.

Az új mobiltelefonos hálózat egész Lengyelország területén működni fog, és az előfizetők a Radio Maryjához és ikertestvéréhez, a Telewizja Trwam tv-csatornához díjmentesen telefonálhatnak. A Radio Maryja hallgatottság tekintetében az ötödik helyen áll a lengyel rádiók sorában a Millward Brown SMG/KRC intézet felmérése szerint. A Rzeczpospolita című lapban közzétett adatok azt mutatják, hogy idén augusztus és október között naponta átlagosan 995 ezren követték adásait (Lengyelország népessége nagyjából 38 millió).

A hallgatók többsége idősebb korú, több mint 41 százalékuk 60-75 év, 40 százalékuk 40-59 év közötti. A 25-39 évesek aránya 14, a 15-24 éveseké pedig csak 5,6 százalék. Ugyanakkor nem felel meg a valóságnak az a nézet, hogy a rádiót főleg a kevésbé iskolázott rétegek hallgatják. A hallgatók mintegy 25 százaléka felsőfokú végzettségű. Utóbbiak nem mindig értenek egyet ugyan Tadeusz Rydzyk nézeteivel, de azt mondják, hogy a rádiót hallgatva olyan értesülésekhez is jutnak, amelyeket sehol másutt nem találnak.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.