Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-22 13:58:00

Több ezren tüntettek Svájcban az atomerőművek ellen

Több ezer ember tüntetett vasárnap Svájc északi részén az atomerőművek ellen, néhány nappal azt megelőzően, hogy a svájci kormány tervei szerint döntést hoz a nukleáris létesítmények jövőjéről az országban.

Az atomenergiát elutasítók nemcsak az ország minden részéből érkeztek Döttingenbe, de csatlakoztak hozzájuk a szomszédos Ausztriából, Franciaországból és Németországból is. A település közelében helyezkedik el a beznaui, Svájc legrégebbi, 1969-ben felavatott atomerőműve. A tiltakozók "Állítsák meg az atomot", "Csalóka nukleáris jövő", és "Köszönjük nem kérünk atomerőművet" feliratokkal vonultak. A berni kormány szerdán dönt az öt svájci atomerőmű jövőjéről.

Svájc volt az első ország, amely a Japán északi részén - a földrengés és az azt követő szökőár hatására - bekövetkezett nukleáris katasztrófa miatt március 14-én bejelentette: felfüggeszti atomerőműveinek felújítását célzó terveit. Azóta a szövetségi energiahivatal három lehetőséget tanulmányoz az atomenergia svájci jövőjével kapcsolatban; felhagynak az atomenergiával, változatlanul folytatják a felújítási programot vagy találnak egy köztes megoldást.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.