Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-13 16:15:00

Több ezren élnek a föld alatt Ausztráliában

Az elviselhetetlen időjárási körülmények elől menekülve Coober Pedy teljes lakossága a föld alá menekült. A 3500 lakosú városkában a lakások, a szállodák, a templomok és a múzeumok is a föld alatt vannak.

Magyar nyelven alig található információ a világ egyik legfurcsább városáról. Itt a lakások, a templomok és a közterek is a talajszint alatt fekszenek. A opálbányát 1915-ben fedezték fel és alig néhány év alatt benépesült a terület. A sivatagi környezet azonban megkeserítette a bányászok mindennapjait, ezért végül a föld alá menekültek a perzselő hőség elől. Mára a turisták körében kedvelt úti cél lett Coober Pedy.

Nehézséget csak a víz beszerzése jelentett a lakosoknak. Korábban tartálykocsikkal szállították a városba, mára egy 24 kilométerre található forrásból biztosítják a vizet, ami ezért rendkívül drága. Ma a bányászatból és az idegenforgalomból élnek. A kíváncsi turisták nem csak a föld alatti lakások, templomok és múzeumok sajátságos hangulatát élvezhetik, hanem kirándulást tehetnek a bányajáratokban is. Érdekesség, hogy itt a golfpálya nappal, a nagy hőségre való tekintettel, nem üzemel, csak éjszaka, amikor világító golflabdák segítik a tájékozódást.

 

femina.hu

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.