Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-11 15:35:00

Timosenko-ítélet – mélységesen csalódott az EU

Az Európai Unió mélységes csalódottságának adott hangot Catherine Ashton a Julija Timosenko ellen hozott keddi ítélet miatt.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tagállamok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozása közben kiadott állásfoglalásában megállapította, hogy a büntetőper lefolytatása során nem tartották tiszteletben a tisztességes, átlátható és független jogi eljárás nemzetközileg elfogadott normáit. Ashton szerint Ukrajnában az igazságszolgáltatást politikailag motivált módon, szelektíven alkalmazzák az ellenzék vezetőivel és a korábbi kormány tagjaival szemben.
Az Európai Unió felszólította az ukrán hatóságokat, hogy biztosítsák a tisztességes, átlátható és pártatlan eljárást Timosenko fellebbezési ügyének elbírálásakor, illetve volt kormánytagokkal kapcsolatos más ügyekben.
Ashton az állásfoglalásban külön kitért arra: a fellebbezési jogot nem szabad csorbítani azzal, hogy a vádlottat korlátozzák a választásokon való indulásban, beleértve a jövőre esedékes parlamenti választásokat.
Az uniós állásfoglalás szerint jelentős hatást gyakorol majd az EU-ukrán kapcsolatokra, hogy miként tartják tiszteletben az ukrán hatóságok a jogállamiság általános értékeit, illetve miképpen kezelik ezeket a konkrét ügyeket. Ashton utalt ezzel kapcsolatban a készülő EU-ukrán társulási megállapodás megkötésének kérdésére.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.