Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-03 16:08:00

Világszerte modellként szolgálhat az EU tesztje

Tesztelni kell az atomerőműveket

 Számos országban felülvizsgálják az atomerőművekre vonatkozó előírásokat, biztonsági eljárásokat, a vizsgálat egyik világszerte követhető mintája pedig az uniós stresszteszt lehet.

Világszerte követhető modell lehet az atomerőművek biztonságát vizsgáló uniós stresszteszt, amelynek azonban kellőképpen szigorúnak kell lennie ahhoz, hogy a Fukusima utáni világban a lakosság elfogadja a nukleáris energiát – mondta Tanaka Nobuo, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezérigazgatója az uniós energetikai miniszterek informális tanácskozásán.

A Japánban történt márciusi atomkatasztrófa előtt 143 atomerőmű működött az Európai Unióban. Azóta többet lekapcsoltak, Tanaka Nobuo szerint pedig további erőművek is erre a sorsra juthatnak. "Előfordulhat, hogy az idősebb erőművek közül néhányat a tervezettnél hamarabb véglegesen le kell állítani" – mondta, hozzátéve, hogy az energiatermelésből kivont nukleáris létesítmények pontos száma a még formálódó EU-s stresszteszttől függ majd. 
 

A tesztnek kellőképpen szigorúnak kell lennie, különben a fukusimai katasztrófa hatására megváltozott viszonyok között a lakosság nem fogadja el a "nukleáris opciót" – hangsúlyozta az IEA vezetője.
Tanaka elmondta: számos országban felülvizsgálják az atomerőművekre vonatkozó előírásokat, biztonsági eljárásokat, a vizsgálat egyik világszerte követhető mintája pedig az uniós stresszteszt lehet.


A fukusimai katasztrófa pontos okait egyelőre nem tudni, az egyik legjelentősebb következmény viszont már látható: nem terjed olyan ütemben az atomenergia használata, mint ahogy korábban becsülték, aminek jelentős hatása lehet a többi energiaforrásra, nagyobb teret nyerhet például a földgáz – mondta Tanaka Nobuo.


Hozzátette, az EU-ban az energiabiztonságot mindenekelőtt a tagállamok hálózatainak összekapcsolásával, határokon átívelő hálózatok kiépítésével lehet fokozni. Ez a legalkalmasabb módszer a megújuló forrásokból származó energia egyik jellegzetességéből, a megtermelt mennyiség állandó ingadozásából fakadó problémák kiküszöbölésére is - mondta Tanaka Nobuo, utalva arra, hogy például a szélerőművek termelése igen nagy ingadozásokat mutat, hiszen a széljárás a legtöbb helyen korántsem változatlan.

 

 (mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.