Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2010-12-18 12:17:00

Tegnap kezdődött a tárgyalás: ügynökvád miatt perel Bölcskei Gusztáv

Feljelentette Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a Református Élet című egyházi havilapot. A folyóirat – melynek nincs impresszuma, a cikkek névtelenül vagy álnéven jelennek meg – 2010. júniusi számában több egyházi személyről állította, hogy 1990 előtt dokumentált kapcsolatban álltak az állambiztonsági szolgálattal.

A református egyházon belül underground kiadványnak számító lap névtelenségbe rejtőző szerkesztői azt állítják: az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában a hálózati nyilvántartó 6-os kartonján  Bölcskei Gusztáv személyes adatai, egy fedőnév, valamint a be- és kiszervezés időpontja szerepel.

Ugyanakkor fontos tény, hogy a zsinat lelkészi elnöke 2002-ben maga kérte az átvilágítását. Az átvilágítást végző bizottság akkor úgy határozott: bár valóban létezik hálózati nyilvántartó karton, amelyen a püspök személyes adatai szerepelnek, de az tartalmát tekintve hamis, mert a zsinati elnök sosem volt az állambiztonság ügynöke. Ezt a megállapítást a bizottság többek közt a beszervezést egykoron megkísérlő állambiztonsági rendőrtiszt kijelentésére alapozta.

A Református Élet szerkesztősége ellen indított per elsőfokú tárgyalása december 17-én kezdődött a Gödöllői Városi Bíróságon. A néhány ezer példányban megjelenő lapban megnevezett, ügynökmúlttal vádolt 35 egyházi személy közül tudomásunk szerint más egyelőre nem indított eljárást, és helyreigazitást sem kért.

A püspöki hivatalban nyitottan fogadták, hogy a mindennapi.hu figyelemmel kívánja kísérni a per alakulását. Szerettük volna az ügyben Bölcskei Gusztávot  megkérdezni, de türelmünket kérték az egyházi vezető külföldi útja miatt, és visszajelzést ígértek. Elektronikus levélben megküldött kérdéseinkre pillanatnyilag várjuk a választ.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.