Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-26 12:45:00

Támadások a vajdasági magyarok ellen

Idén a Vajdaságban 108 olyan esetet jelentettek a hatóságoknak, amelyek nemzeti és vallási hovatartozás miatti okokra vezethető vissza. Ez jóval kevesebb, mint az előző években.

„A Vajdaságban az év első kilenc hónapjában szilárdak maradtak a nemzetek és a felekezetek közötti viszonyok, és a szeptemberi temerini incidensek nyomán sem romlottak meg azok” – hangzott el a tartományi biztonsági tanács ülésén. A Magyar Szó című napilap és a Vajdaság Ma délvidéki hírportál szerdai beszámolója szerint az ülés iránt meglehetősen nagy volt az érdeklődés a média részéről a közelmúltban történt temerini incidensek miatt.

Ivica Dacic szerb belügyminiszter elmondta, hogy az év első kilenc hónapjában a Vajdaságban 108 olyan esetről szereztek tudomást a hatóságok, amelyek nemzeti és vallási hovatartozás miatti okokra vezethető vissza: 5 fizikai támadást, 4 névtelen fenyegetést, 17 szóbeli összetűzést, 43 falfirkálást jelentettek a rendőrségnek. Megrongáltak 18 egyházi létesítményt, valamint 17 albán nemzetiségű lakos házát, és több kegyeleti és emlékhely megsértését is feljegyezték, egyebek között az újvidéki Petőfi Sándor MMK épületébe történt betörést is.

Az incidensek száma mindamellett csökkenő tendenciát mutat. A komolyabb incidensek közé tartozik Temerinben három verekedés, kettő a szerbek és egy a magyarok kárára. Nemzeti hovatartozás miatti okokra visszavezethető incidens történt még Óbecsén (2), és a hódsági községhez tartozó Deronján. Összesen 54 ilyen jellegű feljelentés volt, 33 esetben ismertek az elkövetők.

Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház és a vajdasági biztonsági tanács elnöke, aki szintén részt vette a temerini megbeszélésen, kifejtette: „Nincs kis és nagy incidens. A nemzeti közösségek számára mindegyik életveszélyes”. Azt mondta: nem szabad megengedni, hogy a szélsőséges csoportok megingassák a Vajdaságban élők közötti jó viszonyokat.

A szerb belügyminiszter kedden este Óbecsére is ellátogatott, ahol – a Magyar Szó beszámolója szerint – azt mondta: „A Vajdaságban kevés a rendőr, és sok közösségben kívánatos lenne a kisebbségek nyelvének ismerete is. Ezért a rendőrségi alkalmazottak egy része elkezdett magyarul tanulni”.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.