Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-18 11:11:00

Szíria: hétvégén tombolt az erőszak

Legalább 30 halálos áldozata van a szíriai hatalom hívei és ellenzői közötti vasárnapi összecsapásoknak az ország középső részén lévő Homsz városban.

A Szíriai Emberjogi Megfigyelő Központ jogvédő szervezet vezetője elmondta: az összetűzésekbe a biztonsági erők nem avatkoztak bele. Rámi Abderrahmán elmondta, hogy az összecsapások szombat este kezdődtek a városban, amely gyakran volt véres események helyszíne a négy hónapja tartó szíriai tüntetéshullámban. Eddig általában a tüntetések hatósági szétverésének voltak áldozatai. Abderrahmán szerint ha tendenciává válik az, ami Homszban történt, akkor veszélybe kerül a forradalom, és azok érdeke érvényesül, akik ellenségei a forradalomnak, polgárháborúvá akarják azt alakítani.

– Az összecsapások kezdetén a két tábor még csak botokkal támadt egymásra, de később előkerültek a lőfegyverek. Sok áldozatot lesből lőttek le – mondta. Az összetűzéseket valószínűleg az váltotta ki, hogy kiderült: megölték a kormány három olyan hívét, akit egy héttel korábban ismeretlenek elraboltak.

Vasárnap este már nyugalom volt a városban, a hadsereg ellepte annak minden részét – mondta egy szemtanú, aki szerint alaviták és szunniták állnak egymással szemben, és összecsapásuk esetén a biztonsági erők nem avatkoznak közbe. A szíriai politikai elit zömmel alavitákból áll.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.