Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-11 16:00:00

Szerdán tüntetnek az elbocsátott újságírók

A Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa (Közszat) néma demonstrációra hívja a közmédiumokban lezajló leépítések ellen tiltakozókat szerdára a Magyar Rádió épülete elé – mondta az érdekképviseleti szervezet elnöke hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Nagy Navarro Balázs azt mondta: aki szerint „véget kell vetni a tisztogatásnak, az átalakításnak nevezett közmédia-rombolásnak”, az tűzzön a ruhájára fehér szalagot, és egy szál virággal vagy egy gyertyával tiltakozzon szerdán 16 órától Budapesten, a Pollack Mihály téren. Egy héttel később a Közszat nagygyűlést tart a rádió épülete előtt – tette hozzá az érdekképviseleti vezető, aki azt is közölte: akciójukat több, más területen dolgozó szakszervezeti tömörülés is támogatja, ezek pontos sora azonban még nem határozható meg.

A Közszat emellett az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, ugyanis diszkriminatívnak tartja, hogy az elbocsátandók között az 50 év felettiek a munkavállalói arányuknál nagyobb részt képviselnek. Nagy szerint az érdekképviselet továbbra is jogilag kifogásolhatónak tartja, hogy az elbocsátásokról szóló előzetes értesítők kiosztását a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetése összekötötte a munkaszerződés-módosítások átadásával. Szerinte jogilag aggályos az is, hogy sokakkal már az előzetes értesítés átadásakor azt közölték, munkaadójuk néhány napon belül felmenti őket a munkavégzés alól, annak ellenére, hogy egyelőre elbocsátásról szóló iratot még senki nem kapott.

Tovább fokozza a félelmeket, hogy szakszervezeti vezetőket is rátettek a listára – mondta a Közszat elnöke, hozzátéve: „minden jogi utat kihasználunk, hogy a munkáltató ne hajthassa végre ezt a leépítést”. Az érdekképviselet szerint bár az MTVA már csak 550 ember elbocsátásáról beszél a leépítések első körében, a szám valószínűleg ennél jóval nagyobb, hiszen a vidéki, kisebb telephelyekről elbocsátandókat a munkaadó nem számolja a csoportosan leépítendők közé.

 

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.