Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-21 11:20:00

Szerb-magyar vita: „Látnunk kell a megállapodás szövegét”

Magyarország üdvözöli a szerb kárpótlási törvény módosítását és a szerbiai pozitív fejleményeket – közölte Semjén Zsolt az MTI-vel pénteken.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes rögzítette, hogy a kárpótlási törvény megfelelő módosítása javára válik mind a magyar, mind a szerb népnek. Szerdán a szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői megállapodásra jutottak a rehabilitációs törvény szövegében. Ezzel áthidalhatóvá váltak azok az észrevételek, amelyeket a VMSZ fogalmazott meg a restitúciós törvénnyel kapcsolatosan – jelentette a Tanjug szerb hírügynökség és a B92 televízió.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete a B92 műsorában azt mondta, hogy Budapestnek nincs oka vétót emelni Szerbia uniós tagjelöltségi státusa ellen az EU decemberi tanácskozásán, ha a VMSZ számára elfogadható az a megállapodás, amelyet a szerb kormánnyal ért el a restitúciós törvénnyel kapcsolatosan.

A belgrádi magyar nagykövet hangsúlyozta: „Ha a megállapodás elfogadható a VMSZ számára, akkor Magyarország számára is elfogadható lesz, mert nézeteink e tekintetben nem különböznek, de természetesen előbb látnunk kell a megállapodás szövegét”.

Áthidalható kifogások

Nikowitz Oszkár nagykövet mellett a B92 TV-stúdiójában lezajlott beszélgetésen jelen volt Pásztor Bálint, a VMSZ szerbiai parlamenti képviselője és Slobodan Homen, a szerb igazságügyi minisztérium államtitkára is. Pásztor Bálint és Slobodan Homen megerősítette, hogy a szerb kormány és a VMSZ megállapodott a rehabilitációs törvény szövegében, amellyel áthidalhatóvá váltak azok a kifogások, amelyeket a VMSZ fogalmazott meg a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvénnyel kapcsolatosan.

Slobodan Homen kijelentette: bízik abban, hogy a hét végéig befejeződnek a konzultációk a szerb parlamenti pártok képviselőivel, és a rehabilitációs törvény tervezetét a kormány már a jövő héten elfogadja. A szeptember végén elfogadott szerb restitúciós törvényt a VMSZ elutasította, mert – szerinte – általa jogerőre emelték Szerbiában a kollektív bűnösség elvét.

A VMSZ ezért alkotmányossági felülvizsgálatot kért a törvénnyel kapcsolatosan. Magyarország szintén határozottan elítélte a szerb restitúciós törvényt, hangsúlyozva, hogy az szembe megy az európai jogrenddel, és kilátásba helyezte, hogy ha Belgrád nem változtat rajta, megvétózza Szerbia uniós tagjelölti státusát.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.