Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-22 13:41:00

Szent Benedekre emlékeztek Pannonhalmán

Ünnepi szentmisével emlékeztek meg Szent Benedek ünnepéről a pannonhalmi bencés főapátságban hétfőn. A szentmisét követően kortárs építészeti kiállítást nyitottak a monostor könyvtárában.

Várszegi Asztrik főapát a szentmise keretében adta át Vajdovich Béla közgazdásznak, a főapátság gazdasági szaktanácsadójának a Pro Pannonhalma díjat. A főapátság által alapított díjjal ismerik el azoknak a munkáját, akik a főmonostor céljainak megvalósításáért tevékenykednek.
A gazdasági szaktanácsadó a pályázatok projektmenedzselését végezte az utóbbi években. A sikeres pályázatok nyomán európai uniós támogatással megújultak a főapátság belső udvarai, elkészült az apátság előtti tér, a Kosaras-dombon megépült a Viator étterem a hozzá kapcsolódó konferenciateremmel és parkolóval, zarándokházat emeltek a főapátság közelében, az arborétumot pedig turisztikai létesítményekkel bővítették. Ezeket a beruházásokat menedzselte a kitüntetett szakember - foglalta össze a díjazott tevékenységét a főapát.

Majd a könyvtárban megnyitották az időszaki kiállítást, amely tervrajzok, fotók és videók segítségével ad áttekintést az utóbbi évtized fejlesztéseiről. A bencések mindig a kortárs építészet eszköztárával építkeztek - emelte ki a megnyitón a főapát. Turányi Gábor építész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem professzora a megnyitón úgy vélekedett: a tárlat visszatekintés az eddig történtekre. Nem összegezni akar, mert a történetnek nincs vége - mondta a professzor, ezzel utalva arra is, hogy a munkálatok folytatódnak, felújítás előtt áll a bazilika belső tere és berendezése. Ennek terveit szintén az érdeklődők elé tárja a november 11-éig látogatható kiállítás.

mti

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.