Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-02 18:39:00

Szennyvízből készült üzemanyaggal hasít a Zalavíz Zrt. flottája

Közép-Európában egyedülálló, saját szennyvízből előállított üzemanyagot hasznosító kishaszongépjármű-flottát helyezett üzembe a Zalavíz Zrt. A nyolc furgont pénteken adták át Zalaegerszegen.

Nagy András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója elmondta: a földgáz üzemű autó 20 százalékkal drágább ugyan, mint egy hasonló kategóriájú benzines, de a káros anyag kibocsátása gyakorlatilag a nullához közelít. Az autók egy tankolással 300-350 kilométert képesek megtenni, és 14 literes tartalék benzintankkal is rendelkeznek.

Arnhoffer András műszaki igazgató közlése szerint a környezetkímélőbb és gazdaságosabb üzemeltetéssel – a jelenlegi biogáz-előállítási költségek mellett - a benzinhez képest kevesebb mint harmadáron tudják tankolni az autókat. „Ha valaki ezt támogatás nélkül, saját pénzéből valósítaná meg, hét éven belül megtérülne a beruházás” – tette hozzá a műszaki igazgató.

A cég zalaegerszegi szennyvíztelepén az elmúlt években uniós támogatással 13 milliárd forintos fejlesztési projekt valósult meg, melynek keretében bevezették a szennyvíziszapból biogázt előállító technológiai eljárást. A biogázból tisztítási eljárás után a vezetékes földgázzal azonos minőségű biometánt állítanak elő, ami nagy nyomáson sűrítve földgáz-üzemű (CNG) gépkocsikban üzemanyagként használható.

A víziközmű szolgáltató a megye legnagyobb önkormányzati tulajdonú társasága, 124 településen 120 ezer fogyasztót lát el, és 78 településen végez szennyvízelvezetést és -tisztítást. A tavalyi árbevétel 4,2 milliárd forint volt, a nyereség pedig elérte a 220 millió forintot.

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.