Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-05 10:16:00

Szennyezett tengervíz miatt perelnek a turisták

A szennyezett víz miatt volt tilos a fürdés a Ligur-tengerben egy ideig, az itt nyaralók pedig kártérítést követelnek, amely az első, turisták által benyújtott csoportos kereset Olaszországban.

Egy partközeli magánterületen lévő szennyvízcsatorna csőtörése rontotta el a liguriai tengerparton strandolók nyaralását július 10-én éppen Sestri Levanténál, az egyik legtisztább vízű és a turisták által legszebbnek tartott parton. A polgármester, Andrea Lavarello betiltotta a fürdést a szennyezett szakaszon öt napra. Ezért a fürdéstől megfosztott turisták úgy érzik, kártérítés illeti meg őket.

A napernyők alatt azonnal aláírásgyűjtésbe kezdtek, majd ügyvédhez fordultak. Alig egy hónappal a környezetszennyezés után Sestri Levante polgármesteri hivatalába kártérítési kérelem érkezett kétszáznegyvenöt személy részéről. A magukat sértett félnek tartó strandolók az idén hatályba lépett olasz idegenforgalmi törvényre hivatkoznak, melynek értelmében kártérítést követelhetnek a kifizetett, de elmaradt szolgáltatásért. Hiszen a strandra való belépésért fizettek, fürödni mégsem tudtak – hangoztatta a sajtónak ügyvédjük, aki szerint ügyfelei lelki és testi kárt szenvedtek. Közülük többen éppen akkor vették ki nyári szabadságukat, és az ötnapos fürdéstilalom miatt nem is élvezhették.

– A tilalom nem az egész liguriai tengerre vonatkozott. Arrébb mehettek volna ötven méterrel! – válaszolta a polgármester, aki szerint kártérítés csak akkor járna, ha az önkormányzat hibájából történik a környezetszennyezés. – Abszurd követelésről van szó, nekem ki fizeti vissza, hogy egyhetes vakációmon végig esett az eső? – kérdezte a polgármester. A tengertől megfosztott strandolók azonban nem álltak el szándékuktól, és bíróságra viszik az ügyet.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.